To najlepsze mięso na krupnik, bije na głowę nawet żeberka. Tak gotowała moja babcia

Doskonała, treściwa zupa ugotowana na niedrogim mięsie to świetny pomysł na obiad. W tym przepisie na krupnik znajdujemy pełnię smaku niewielkim kosztem. Tak właśnie gotowała moja babcia. Krupnik według jej receptury jest lepszy nawet, niż krupnik na żeberkach.
Krupnik na golonce
Polska kultura kulinarna tradycyjnie dzieli obiady na zupę i drugie danie, sugerując, że to pierwsze może być jedynie przystawką. Może lekki rosołek z odrobiną makaronu ma ten mankament, że żaden z niego obiad. Ale treściwy krupnik na dobrym mięsie z pewnością jest prawdziwym daniem jednogarnkowym.
Za efekt ten odpowiada nie tylko kasza, choć z pewnością nie należy jej odmawiać w nim udziału. Zwana była dawniej krupą, co pokazuje, że jest ona warunkiem koniecznym krupniku. Ale drugim takim warunkiem jest dobre, esencjonalne i tłuste mięso, które wygotowujemy, by zupa nabrała esencji.
Golonka w krupniku
I właśnie o mięso się tu rozchodzi. Golonka wieprzowa kojarzy nam się tylko z opieczoną wersją serwowaną jako (zbyt) tłusty posiłek biesiadny. Tymczasem mięso to ma wiele zastosowań i przygotowanie bogatej zupy jest jednym z nich.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 golonki wieprzowe
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 600 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz ziarnisty
- Do podania: 1 mały pęczek natki pietruszki
Tradycyjna zupa – krupnik
Golonkę czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz ziarnisty pieprz.
Wodę z mięsem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Mięso następnie wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, odrzucając skórę.
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wywar z golonki odcedzamy i uzupełniamy wrzątkiem do objętości 2,5 litra.
Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy starte na tarce o grubych okach lub pokrojone w półplasterki marchewkę, pietruszkę i selera.
Zupę gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mięso.
Wypróbuj też przepisy na kotlety w słoikach i zupę wiśniową.





































