Zapomnij o kruszonce. Jest 100 razy lepszy patent na ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem jest prostą i szybką propozycją, którą warto przygotować na pyszny deser. Smak kwaśnego rabarbaru doskonale komponuje się ze słodyczą kruszonki. Jednak radzimy, żeby zamiast kruszonki zrobić coś zupełnie innego. Ten patent naprawdę warto wypróbować!
Rabarbar rządzi
Ciasto z rabarbarem jest propozycją dla łasuchów, ale też dla osób początkujących, które chcą zająć się wypiekami. Te popularne ciasto kojarzy się ze smakami dzieciństwa i pysznymi wypiekami, które przygotowywały nasze babcie.
Sezon na rabarbar zaczyna się z początkiem kwietnia i trwa do lata. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie bezy kokosowej na wierzch ciasta z rabarbarem. Ten patent z powodzeniem zastąpi nam dobrze znaną kruszonkę.
Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą kokosową
Henia Foks, która prowadzi swój kanał na YouTube proponuje, żeby kruszonkę zastąpić właśnie bezą kokosową. Natomiast olej możemy zastąpić stopionym masłem.
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki oleju lub 10 dkg stopionego masła
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Na ciasto kładziemy 40 dkg rabarbaru, 2 łyżki kisielu o smaku truskawkowym i cukier do smaku.
Beza kokosowa:
• 5 białek
• ½ szklanki kokosu
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie pysznego ciasta i bezy
Gdy wyrobimy już ciasto- należy zająć się przygotowywaniem bezy. To ona ma zastąpić znaną wszystkim kruszonkę. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem. Ciasto przekładamy do formy i jego wierzch posypujemy kakao. Na to kładziemy rabarbar oprószony kisielem. Do bezy dodajemy kokos i mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu można przestudzone ciasto posypać kokosem. Prezentuje się pysznie i świetnie smakuje.