Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kruszonce. Jest 100 razy lepszy patent na ciasto z rabarbarem
YouTube/ Henia Foks

Zapomnij o kruszonce. Jest 100 razy lepszy patent na ciasto z rabarbarem

15 maja 2023

Ciasto z rabarbarem jest prostą i szybką propozycją, którą warto przygotować na pyszny deser. Smak kwaśnego rabarbaru doskonale komponuje się ze słodyczą kruszonki. Jednak radzimy, żeby zamiast kruszonki zrobić coś zupełnie innego. Ten patent naprawdę warto wypróbować!

Rabarbar rządzi

Ciasto z rabarbarem jest propozycją dla łasuchów, ale też dla osób początkujących, które chcą zająć się wypiekami. Te popularne ciasto kojarzy się ze smakami dzieciństwa i pysznymi wypiekami, które przygotowywały nasze babcie.

Sezon na rabarbar zaczyna się z początkiem kwietnia i trwa do lata. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie bezy kokosowej na wierzch ciasta z rabarbarem. Ten patent z powodzeniem zastąpi nam dobrze znaną kruszonkę.

Polskie truskawki konkurują z owocami z importu. Znamy prognozy dotyczące ich cen

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą kokosową

Henia Foks, która prowadzi swój kanał na YouTube proponuje, żeby kruszonkę zastąpić właśnie bezą kokosową. Natomiast olej możemy zastąpić stopionym masłem.

Składniki:

• 1,5 szklanki mąki pszennej

• ½ szklanki oleju lub 10 dkg stopionego masła

• ½ szklanki cukru

• 1 jajko

• 2 łyżki kwaśnej śmietany

• 1 łyżka kakao

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• szczypta soli

Na ciasto kładziemy 40 dkg rabarbaru, 2 łyżki kisielu o smaku truskawkowym i cukier do smaku.

Beza kokosowa:

• 5 białek

• ½ szklanki kokosu

• ½ szklanki cukru

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza.png

Przygotowanie pysznego ciasta i bezy

Gdy wyrobimy już ciasto- należy zająć się przygotowywaniem bezy. To ona ma zastąpić znaną wszystkim kruszonkę. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem. Ciasto przekładamy do formy i jego wierzch posypujemy kakao. Na to kładziemy rabarbar oprószony kisielem. Do bezy dodajemy kokos i mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu można przestudzone ciasto posypać kokosem. Prezentuje się pysznie i świetnie smakuje.

W Biedronce rzucili pierwszy bób w sezonie. Cena powala na kolana
Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy