Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Lepienie pierogów jest przeżytkiem. Na uwielbianą potrawę jest znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Przygotuj ciasto, zawiń w nie farsz i ot, cała robota. Już nigdy nie wrócisz do żmudnego zalepiania każdej sztuki osobno.
Pierogi rolowane to prawdziwy hit
Zrobienie rolowanych pierogów to wielka oszczędność czasu i energii. Odchodzi wycinanie porcji ciasta i faszerowanie go. Teraz cały farsz zawiniesz w ciasto błyskawicznie. Potem wystarczy je jedynie ugotować i poporcjować.
Pierogi rolowane występują w rozmaitych wersjach. Ruskie to tylko jedna z nich. Ten sam patent wykorzystać możesz także do innych rodzajów farszu. Te pierogi są tak proste, że można je przygotowywać niemal codziennie.
Przepis na pyszne ruskie pierogi rolowane
Składniki na ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresowe pierogi rolowane?
Przygotuj ciasto na pierogi . Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, olejem oraz solą. Składniki zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto . Uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny na bok .
Przygotuj farsz do pierogów ruskich . Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestudzenia . Rozgnieć je z twarogiem i dodaj do nich podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę . Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu .
Odstane ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i uformuj je na kształt prostokąta . Płat ciasta posmaruj farszem, zostawiając dookoła niewielki rant . Całość zawiń w roladę, a brzegi ciasta zwilż zimną wodą, aby dobrze się zlepiło .
Czystą kuchenną ściereczkę zmocz i dobrze wykręć . Zawiń w nią surową roladę. Boki materiału zawiąż kuchenną nicią .
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Zawiniątko z roladą włóż do wrzątku i gotuj przez ok. 25 minut . Po upływie tego czasu roladę ostrożnie wyjmij , rozpakuj i pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów . Tak przygotowane pierogi rolowane podawaj z okrasą ze skwarek lub cebulki . Sprawdź, jak rolowane pierogi przygotowuje Tomasz Strzelczyk . Farsz do ruskich w wykonaniu Wachowicz to prawdziwy majstersztyk .