Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Canva / pixelshot

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

4 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lepienie pierogów jest przeżytkiem. Na uwielbianą potrawę jest znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Przygotuj ciasto, zawiń w nie farsz i ot, cała robota. Już nigdy nie wrócisz do żmudnego zalepiania każdej sztuki osobno.

Pierogi rolowane to prawdziwy hit

Zrobienie rolowanych pierogów to wielka oszczędność czasu i energii. Odchodzi wycinanie porcji ciasta i faszerowanie go. Teraz cały farsz zawiniesz w ciasto błyskawicznie. Potem wystarczy je jedynie ugotować i poporcjować.

Pierogi rolowane występują w rozmaitych wersjach. Ruskie to tylko jedna z nich. Ten sam patent wykorzystać możesz także do innych rodzajów farszu. Te pierogi są tak proste, że można je przygotowywać niemal codziennie.

Nie wystarczy sama woda. Skuteczne mycie truskawek zapewnią te 2 dodatki

Przepis na pyszne ruskie pierogi rolowane

Składniki na ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowe pierogi rolowane?

Przygotuj ciasto na pierogi . Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, olejem oraz solą. Składniki zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto . Uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny na bok .

Przygotuj farsz do pierogów ruskich . Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestudzenia . Rozgnieć je z twarogiem i dodaj do nich podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę . Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu .

Odstane ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i uformuj je na kształt prostokąta . Płat ciasta posmaruj farszem, zostawiając dookoła niewielki rant . Całość zawiń w roladę, a brzegi ciasta zwilż zimną wodą, aby dobrze się zlepiło .

Czystą kuchenną ściereczkę zmocz i dobrze wykręć . Zawiń w nią surową roladę. Boki materiału zawiąż kuchenną nicią .

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Zawiniątko z roladą włóż do wrzątku i gotuj przez ok. 25 minut . Po upływie tego czasu roladę ostrożnie wyjmij , rozpakuj i pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów . Tak przygotowane pierogi rolowane podawaj z okrasą ze skwarek lub cebulki . Sprawdź, jak rolowane pierogi przygotowuje Tomasz Strzelczyk . Farsz do ruskich w wykonaniu Wachowicz to prawdziwy majstersztyk .

pierogi ruskie.png
Canva / wawritto
Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?
Na tym weselu nie będzie schabowych, ani rosołu. Znany muzyk już zdecydował
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy