Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów z przepysznego twarogu. Biją na głowę ruskie

Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów z przepysznego twarogu. Biją na głowę ruskie

Pierogi Ewy Wachowicz
canva/lauraag; IG/ewawachowicz

Pierogi lubi wielu z nas. Ewa Wachowicz nadziewa je farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Smak mieszanki podkręca pesto z czosnku niedźwiedziego. W tej osłonie są niesamowicie aromatyczne i o niebo lepsze niż tradycyjne ruskie. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na pierogi z twarogiem i pesto Ewy Wachowicz

Aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego doskonale komponuje się z ziemniakami i wędzonym twarogiem. Warto przygotować je samodzielnie, ze świeżych składników. Jeśli jednak nie będą one dostępne, dodanie suszonego zioła czy gotowego produktu ze sklepu też jest dobrym rozwiązaniem.

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajo w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g twarogu wędzonego
  • 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na domowe pesto:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 30-40 g orzechów laskowych, prażonych
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • sól w ilości do smaku
Jeszcze tylko dziś mięso w Biedronce za ułamek ceny. Warto się pospieszyć

Jak zrobić smaczne pierogi? Ewa Wachowicz stawia na wędzony twaróg

Tradycyjne ruskie potrafią się znudzić. Wtedy warto sięgnąć po nietuzinkowe danie zaproponowane przez Ewę Wachowicz. Przygotowanie go obejmuje co prawda aż 4 etapy, ale wysiłek się opłaci.

Przygotowanie pesto

Czosnek niedźwiedzi myjemy, siekamy go i przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy podprażone na patelni orzechy laskowe, sól oraz olej. Dokładnie rozdrabniamy, aż uzyskamy pastę.

Przenosimy ją do czystego słoika i przechowujemy w lodówce. Warto na powierzchnię wlać dodatkową warstewkę oleju — pesto dłużej zachowa świeżość.

Przygotowanie farszu do pierogów

Żurawinę namaczamy, aby nieco zmiękła. Obrane, umyte i ugotowane do miękkości w osolonym wrzątku ziemniaki studzimy. Łączymy je ze startym na tarce o większych oczkach twarogiem i pesto.

Dodajmy odcedzoną żurawinę, po czym całość doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem. Starannie przy tym mieszamy.

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę i formujemy w niej dołek. Wlewamy wrzątek, a następnie za pomocą noża mieszamy mąkę z płynem. Gdy powstaną kluchy, wbijamy jajo i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie będzie gotowe do rozwałkowania i wycinania z niego krążków. Wałkowanie powinno odbywać się na podsypanej mąką pszenną stolnicy lub czystym blacie, a uzyskany placek mieć grubość 1-2 mm.

Formowanie pierogów

Wycięte z rozwałkowanego ciasta krążki wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Sklejamy jego brzegi starannie, w razie potrzeby zwilżając je wodą, by były bardziej lepkie.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku partiami. Dodajemy je stopniowo, by nie przerwać gotowania płynu. Podgrzewamy, aż upłynie minuta od momentu wypłynięcia sakiewek na powierzchnię.

Jak podać pierogi z twarogiem i pesto?

Ewa Wachowicz poleca przelanie ugotowanych pierogów zimną wodą. Na talerzu zaś okrasza je palonym masłem i posypuje odrobiną posiekanego czosnku niedźwiedziego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy jej pieczone naleśniki z dodatkiem jaja sadzonego. Być może też spodoba wam się patent na smakowity rosół z pieczonych warzyw.

Pierogi z pesto są znakomite.png
canva/arfo

Źródło: ewawachowicz