Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.
Pierogi uwielbiane przez wszystkich
Można śmiało powiedzieć, że polskie pierogi są uwielbiane na całym świecie. W 2023 roku znalazły się w czołówce rankingu, przeprowadzonym wśród obywateli Stanów Zjednoczonych. Stwierdzili oni, że pierogi są jednym z ich ulubionych dań.
Trudno się dziwić, my kochamy je od urodzenia. Jesteśmy mistrzami nie tylko w robieniu pierogów, ale wymyślaniu coraz to nowych farszy. Oprócz klasycznych pierogów z mięsem, kapustą, ruskich, czy truskawkami, można spotkać też pierogi z burakami i riccotą.
Pierogi inne niż wszystkie
Pierogi z tego przepis mają farsz klasyczny, bo z mięsem. Wyróżnia je jednak metoda klejenia, a właściwie jej brak. Pewnie myślisz sobie teraz, ale jak to bez lepienia, to co to za pierogi? Z całą pewnością są pyszne, a ciasto z farszem, zamiast lepić, wystarczy zawinąć. Brzmi, że będzie prościej oraz szybciej. Przepis na te pierogi z całą pewnością trafi do zapracowanych i zabieganych. Podobny możesz znaleść na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 15 g słodkiej papryki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 żabki czosnku
- sól
- pieprz
Przepis na rolowane pierogi
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu wsyp przesianą mąkę do miski . Wlej wodę, wbij jajko oraz wsyp szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto musi być sprężyste oraz posiadać jednolitą konsystencję .
Ciasto odstaw i zacznij przygotowywać farsz. Mięso mielone włóż do miski. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem . Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Startą marchew dodaj do mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i wsyp do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły .
Na stolnicy rozsyp mąkę . Wyłóż ciasto. Rozwałkuj na cienki placek . Na nim rozłóż warstwę mięsnego farszu, ale nie pokrywaj nim krawędzi . Następnie zacznij rolować jak naleśnika. Taki rulon pokrój na kawałki o grubość około 4 centymetrów . Każdy z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie ustaw każdy z pierogów farszem do sporu patelni. Obsmażaj dwustronnie do zarumienienia . Szybkie i proste zawijane pierogi gotowe. Sprawdź, co zrobić, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze oraz co dodać, aby rosół był bardziej klarowny .