Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
YouTube/@SPRÓBUJEMY!

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

1 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.

Pierogi uwielbiane przez wszystkich

Można śmiało powiedzieć, że polskie pierogi są uwielbiane na całym świecie. W 2023 roku znalazły się w czołówce rankingu, przeprowadzonym wśród obywateli Stanów Zjednoczonych. Stwierdzili oni, że pierogi są jednym z ich ulubionych dań.

Trudno się dziwić, my kochamy je od urodzenia. Jesteśmy mistrzami nie tylko w robieniu pierogów, ale wymyślaniu coraz to nowych farszy. Oprócz klasycznych pierogów z mięsem, kapustą, ruskich, czy truskawkami, można spotkać też pierogi z burakami i riccotą.

klasyczne pierogi.jpg
Canva/@zi3000
Dziś się zaczęło, Lidl poszedł na całość. Przez cały luty uwielbiane produkty dostaniesz za ułamek ceny

Pierogi inne niż wszystkie

Pierogi z tego przepis mają farsz klasyczny, bo z mięsem. Wyróżnia je jednak metoda klejenia, a właściwie jej brak. Pewnie myślisz sobie teraz, ale jak to bez lepienia, to co to za pierogi? Z całą pewnością są pyszne, a ciasto z farszem, zamiast lepić, wystarczy zawinąć. Brzmi, że będzie prościej oraz szybciej. Przepis na te pierogi z całą pewnością trafi do zapracowanych i zabieganych. Podobny możesz znaleść na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 żabki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przepis na rolowane pierogi

Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu wsyp przesianą mąkę do miski . Wlej wodę, wbij jajko oraz wsyp szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto musi być sprężyste oraz posiadać jednolitą konsystencję .

Ciasto odstaw i zacznij przygotowywać farsz. Mięso mielone włóż do miski. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem . Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Startą marchew dodaj do mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i wsyp do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły .

Na stolnicy rozsyp mąkę . Wyłóż ciasto. Rozwałkuj na cienki placek . Na nim rozłóż warstwę mięsnego farszu, ale nie pokrywaj nim krawędzi . Następnie zacznij rolować jak naleśnika. Taki rulon pokrój na kawałki o grubość około 4 centymetrów . Każdy z nich obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie ustaw każdy z pierogów farszem do sporu patelni. Obsmażaj dwustronnie do zarumienienia . Szybkie i proste zawijane pierogi gotowe. Sprawdź, co zrobić, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze oraz co dodać, aby rosół był bardziej klarowny .

zawijane pierogi.jpg
YouTube/@SPRÓBUJEMY!
To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
Wygląda jak chleb, ale to coś o wiele lepszego. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy