Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Przy tym farszu zwykłe gołąbki mogą się schować
YouTube/@swojskiejedzonko

Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Przy tym farszu zwykłe gołąbki mogą się schować

11 października 2023

Gołąbki zwykle robimy z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wszystko zawijamy w liście kapusty. Jednak warto spróbować gołąbków z zupełnie innym farszem. Takie gołąbki niesamowicie sycą i wspaniale smakują. To obiad w sam raz na jesienne chłody.

Farsz do gołąbków z boczku i ziemniaków

Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem. Mięso mielone, ryż lub kasza, to tradycyjny farsz do tego lubianego dania. Często też gołąbki robimy w pomidorowym sosie lub zapiekamy je w piekarniku. Takie danie jest idealne na obiad i można łatwo je przygotować.

Jednak polecamy nieco inny farsz do gołąbków. Rezygnujemy z ryżu, a zastępujemy go ziemniakami. Do tego boczek i mamy smak kiszki ziemniaczanej. Takie gołąbki to dopiero pyszny obiad. Przygotuj je w swojej kuchni, bo są oryginalne i bardzo smaczne.

gołąbki
YouTube/@swojskiejedzonko
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste

Jak zrobić gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku?

Składniki:

  • ½ kg wędzonego boczku
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • główka kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w garnku. Następnie oddzielamy liście. Boczek kroimy w większą kostkę . Kroimy też cebule, a potem podsmażamy boczek. Przekładamy go do miski i podsmażamy cebulę.

Obrane ziemniaki mielimy jak na placki ziemniaczane. Odcedzamy i dodajemy do zmielonych ziemniaków skrobię. Do masy ziemniaczanej dodajemy przestudzoną cebulę i boczek, ale bez tłuszczu. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę.

Naleśniki z boczkiem i ziemniakami sycą i smakują

Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Na liście kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu, a na wierzch dodajemy kilka łyżek wody i tłuszcz z boczku.

Naczynie przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki zapiekamy około 80 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy przykrycie. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy. Dodajemy boczek, który nam został. Gołąbki podajemy z tą okrasą. Pisaliśmy, jak zrobić kapustę nadziewaną kulkami mięsa. Polecaliśmy też przepis na gołąbki od Ewy Wachowicz.

gołąbki
YouTube/@swojskiejedzonko
Pokrój cytrynę, połącz z trzema dodatkami i wstaw do lodówki. Przy tym syrop z cebuli może się schować
Dziadek nauczył mnie, jak robić idealną grochówkę. O jednym dodatku prawie nikt już nie pamięta
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy