Smakosze.pl

Canva/onlyfabrizio, Facebook/ Ewa Wachowicz

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. W takiej wersji smakują najlepiej

16 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gołąbki są lubianym i popularnym daniem obiadowym w Polsce. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak Ewa Wachowicz tę smaczną potrawą zalewa tradycyjną polską zupę. Polecamy przepis znanej restauratorki na pyszne gołąbki. 

Gołąbki, czyli pyszny obiad

Gołąbki możemy przygotowywać na różne sposoby. Warto je dusić lub piec w piekarniku. Robimy je z ryżu, kaszy, a czasem dajemy grzyby, które podkręcają smak tej potrawy. Często gołąbki robimy w sosie pomidorowym. Każdy ma swój sposób na to, by gołąbki wyszły pyszne. 

Taki sposób ma też Ewa Wachowicz, które gołąbki zalewa żurkiem. Dzięki temu to danie obiadowe smakuje wybornie. Polecamy przepis Ewy Wachowicz na gołąbki. Wypróbuj go w swojej kuchni i zaskocz rodzinę gołąbkami w żurku. 

gołąbki
Canva/jabiru
Przecier pomidorowy

Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziej

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić gołąbki w żurku?

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 żabki czosnku
  •  łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka żurku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Kapustę gotujemy przez 30 minut, a potem delikatnie oddzielamy liście. Na patelnie wlewamy oliwę, wsypujemy ryż, dodajemy 3 szklanki wody, solimy i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. 

Dodajemy czosnek i dalej razem smażymy. Mięso mielimy i dodajemy do niego usmażoną cebulę z czosnkiem. Dorzucamy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki.

Gołąbki zalej żurkiem, czyli pyszny obiad

Na dno garnka wkładamy liście kapusty, a na nie nie szczelnie układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy śmietaną i żurkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 ½ godziny. 

Gołąbki możemy podawać z sosem, który powstanie w trakcie pieczenia. Jego smak dopełni to smaczne danie obiadowe. Do gołąbków można podać ziemniaki lub pieczywo. Pisaliśmy o gołąbkach od Magdy Gessler. Radziliśmy jak zrobić danie, które smakuje jak gołąbki. 

gołąbki
Canva/Naked King

Źródło: ewawachowicz.pl

grzyby

W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Tłumy już oszalały na jego punkcie

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone

Te kotlety są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >