Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. W takiej wersji smakują najlepiej
Gołąbki są lubianym i popularnym daniem obiadowym w Polsce. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak Ewa Wachowicz tę smaczną potrawą zalewa tradycyjną polską zupę. Polecamy przepis znanej restauratorki na pyszne gołąbki.
Gołąbki, czyli pyszny obiad
Gołąbki możemy przygotowywać na różne sposoby. Warto je dusić lub piec w piekarniku. Robimy je z ryżu, kaszy, a czasem dajemy grzyby, które podkręcają smak tej potrawy. Często gołąbki robimy w sosie pomidorowym. Każdy ma swój sposób na to, by gołąbki wyszły pyszne.
Taki sposób ma też Ewa Wachowicz, które gołąbki zalewa żurkiem. Dzięki temu to danie obiadowe smakuje wybornie. Polecamy przepis Ewy Wachowicz na gołąbki. Wypróbuj go w swojej kuchni i zaskocz rodzinę gołąbkami w żurku.
Od lat nie kupuję przecieru pomidorowego w sklepie. Mój własny smakuje mi bardziejJak zrobić gołąbki w żurku?
Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- 400 g wieprzowiny bez kości
- 400 g ryżu
- 2 cebule
- 2 żabki czosnku
- łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka żurku
- 1 szklanka śmietany 30%
- sól
- pieprz
Kapustę gotujemy przez 30 minut, a potem delikatnie oddzielamy liście. Na patelnie wlewamy oliwę, wsypujemy ryż, dodajemy 3 szklanki wody, solimy i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy czosnek i dalej razem smażymy. Mięso mielimy i dodajemy do niego usmażoną cebulę z czosnkiem. Dorzucamy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki.
Gołąbki zalej żurkiem, czyli pyszny obiad
Na dno garnka wkładamy liście kapusty, a na nie nie szczelnie układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy śmietaną i żurkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 ½ godziny.
Gołąbki możemy podawać z sosem, który powstanie w trakcie pieczenia. Jego smak dopełni to smaczne danie obiadowe. Do gołąbków można podać ziemniaki lub pieczywo. Pisaliśmy o gołąbkach od Magdy Gessler. Radziliśmy jak zrobić danie, które smakuje jak gołąbki.
Źródło: ewawachowicz.pl