Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.10.2023 08:20

Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste

naleśniki z dynią
YouTube/@AZIZAGOTOVIT

Naleśniki są daniem, które lubią jeść nie tylko dzieci, ale też dorośli. Możemy przygotować je dosłownie na każdy posiłek. Smakują na słodko i na słono. Jednak ja jesienią stawiam na zupełnie inny dodatek do naleśników. Ten jest smacznym i zdrowym symbolem jesieni. 

Zrób naleśniki z dynią i ciesz się ich smakiem

Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy zrobić je na słodko i na słodko. Będą doskonale z mięsnym lub warzywnym farszem. Oprócz tego naleśniki możemy smażyć, ale też zapiekać. 

Każdy smakosz znajdzie na pewno dla siebie wersje naleśników, która mu najbardziej odpowiada. Ja ostatnio przyrządzam naleśniki z warzywem, które ma intensywny pomarańczowy kolor i jest symbolem jesieni. Robię naleśniki z dynią. Danie wychodzi złociste, bardzo puszyste i przepyszne. 

naleśniki
YouTube/@AZIZAGOTOVIT
Nie mogłam uwierzyć, czym sąsiadka doprawia surówkę z kapusty na zimę. Spróbowałam i się zachwyciłam

Jak zrobić naleśniki z dynią?

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 300 g mąki

Dynie kroimy w średniej wielkości kostkę i gotujemy 20 minut. Wrzucamy ją do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, sól i mleko. Dosypujemy drożdże i wbijamy jajka. 

Wszystko dokładnie miksujemy i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką. Odstawiamy na 30 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 

Złociste naleśniki z dyni dobre na jesień

Naleśniki z dynią wyjdą nam w pięknym złocistym kolorze. Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że danie jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie. Wygląda efektownie i wspaniale smakuje. Dynia jest bardzo zdrowa i działa dobroczynnie na nasz organizm. 

Takie naleśniki będą nie tylko puszyste i pyszne, ale też zdrowe i pełne witamin. Możemy podawać je z dodatkiem twarożku i konfitury. Będą też pyszne smakować z dżemem z dyni. Radziliśmy, jak taki dżem z dyni zrobić. Polecaliśmy też przepis na jesienny sernik z dyni. 

naleśniki
YouTube/@AZIZAGOTOVIT