Dziadek nauczył mnie, jak robić idealną grochówkę. O jednym dodatku prawie nikt już nie pamięta
Grochówka smakuje najlepiej jesienią i zimą. Syci, rozgrzewa i dostarcza energii. Robię grochówkę według przepisu od mojego dziadka. Tak tej zupy nikt już nie podaje. Polecam ten smaczny patent na idealną grochówkę.
Grochówka idealna, czyli jaka?
Czy lubicie grochówkę? To doskonała zupa na zimne dni. Wspaniale rozgrzewa, syci i pysznie smakuje. Zwykle robimy ja na żeberkach, na boczku i z dodatkiem kiełbasy. W grochówce nie brakuje też wyrazistych przypraw i warzyw.
Ja gotuję grochówkę, tak jak robił to mój dziadek. Jest w niej boczek, kiełbasa i żeberka. Dodaje też lubczyk i przyprawy. Jednak podaję ją tak, jak nikt już chyba tego nie robi. Do mojej zupy dodatkiem jest kapusta kiszona z pajdą chleba. Taka grochówka to dopiero smakuje! Ugotujcie ją w swojej kuchni.
Pokrój cytrynę, połącz z trzema dodatkami i wstaw do lodówki. Przy tym syrop z cebuli może się schowaćJak ugotować grochówkę?
Składniki:
- 300 g grochu
- 2 ½ litra wywaru z mięsa
- kiełbasa
- 200 g boczku
- ½ kg ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- lubczyk
- seler
- 1 cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tymianek
- majeranek
Gotujemy boczek i dorzucamy przyprawy, czosnek, sól i pieprz. Po godzinie gotowania dokładamy warzywa. Dzień wcześniej namaczamy groch. Po ugotowaniu warzyw wyjmujemy zawartość z garnka i zostawiamy sam wywar.
Dorzucamy do niego groch, odlewamy pół szklanki wywaru, bo będzie potrzebny do sosu. Groch gotujemy 45 minut. Obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Kroimy też warzywa ugotowane w wywarze.
Grochówka, czyli kapusta kiszona i chleb
Teraz na patelni robimy zasmażkę z masła, mąki i dodajemy trochę wywaru. Zasmażkę dodajemy do grochówki, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną kiełbasę i możemy dodać wędzoną szynkę. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Tak ugotowaną grochówkę podajemy z pajdą chleba i kapustą kiszoną na talerzyku. To pyszny sposób, którego nauczył mnie dziadek. Zupa tak podana smakuje wybornie i świetnie syci oraz rozgrzewa. Pisaliśmy o tym, jak zrobić grochówkę bez namaczania grochu. Polecaliśmy też grochówkę na wywarze z golonki.