Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dziadek nauczył mnie, jak robić idealną grochówkę. O jednym dodatku prawie nikt już nie pamięta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.10.2023 10:11

Dziadek nauczył mnie, jak robić idealną grochówkę. O jednym dodatku prawie nikt już nie pamięta

grochówka
YouTube/@RYBO1962AGrW

Grochówka smakuje najlepiej jesienią i zimą. Syci, rozgrzewa i dostarcza energii. Robię grochówkę według przepisu od mojego dziadka. Tak tej zupy nikt już nie podaje. Polecam ten smaczny patent na idealną grochówkę.

Grochówka idealna, czyli jaka?

Czy lubicie grochówkę? To doskonała zupa na zimne dni. Wspaniale rozgrzewa, syci i pysznie smakuje. Zwykle robimy ja na żeberkach, na boczku i z dodatkiem kiełbasy. W grochówce nie brakuje też wyrazistych przypraw i warzyw.

Ja gotuję grochówkę, tak jak robił to mój dziadek. Jest w niej boczek, kiełbasa i żeberka. Dodaje też lubczyk i przyprawy. Jednak podaję ją tak, jak nikt już chyba tego nie robi. Do mojej zupy dodatkiem jest kapusta kiszona z pajdą chleba. Taka grochówka to dopiero smakuje! Ugotujcie ją w swojej kuchni. 

grochówka
 YouTube/@RYBO1962AGrW
Pokrój cytrynę, połącz z trzema dodatkami i wstaw do lodówki. Przy tym syrop z cebuli może się schować

Jak ugotować grochówkę?

Składniki:

  • 300 g grochu
  • 2 ½ litra wywaru z mięsa
  • kiełbasa
  • 200 g boczku
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka 
  • por
  • lubczyk
  • seler
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • tymianek
  • majeranek

Gotujemy boczek i dorzucamy przyprawy, czosnek, sól i pieprz. Po godzinie gotowania dokładamy warzywa. Dzień wcześniej namaczamy groch. Po ugotowaniu warzyw wyjmujemy zawartość z garnka i zostawiamy sam wywar.

Dorzucamy do niego groch, odlewamy pół szklanki wywaru, bo będzie potrzebny do sosu. Groch gotujemy 45 minut. Obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Kroimy też warzywa ugotowane w wywarze. 

Grochówka, czyli kapusta kiszona i chleb

Teraz na patelni robimy zasmażkę z masła, mąki i dodajemy trochę wywaru. Zasmażkę dodajemy do grochówki, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną kiełbasę i możemy dodać wędzoną szynkę. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Tak ugotowaną grochówkę podajemy z pajdą chleba i kapustą kiszoną na talerzyku. To pyszny sposób, którego nauczył mnie dziadek. Zupa tak podana smakuje wybornie i świetnie syci oraz rozgrzewa. Pisaliśmy o tym, jak zrobić grochówkę bez namaczania grochu. Polecaliśmy też grochówkę na wywarze z golonki. 

grochówka
YouTube/@RYBO1962AGrW