Smakosze.pl Porady Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia
fot. Canva

Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia

18 października 2024

Prosty sposób na czyszczenie deski do krojenia zdejmuje nam z barków trudny obowiązek. Wystarczy cytryna, która sprawdzi się tu lepiej niż płyn do zmywania, nie mówiąc już o bardziej inwazyjnej chemii.

Jak czyścić deskę do krojenia

Czyszczenie deski do krojenia to dla niektórych jeden z najgorszych kuchennych obowiązków. Deska jest nieporęczna, a jednocześnie potrzebna praktycznie bez przerwy. Niestety, utrzymanie jej w higienicznym stanie jest tu wyjątkowo trudne.

Dotyczy to zwłaszcza drewnianych desek, w które wilgoć wsiąka i daje podłoże do rozwoju bakterii. Niestety, rozwiązaniem problemu nie są plastikowe deski . Byłyby, gdyby nie to, że takiego tworzywa w ogóle nie powinno się w tej funkcji używać.

deska i warzywa
fot. Canva
Ruszyły zapisy na karpie. Tyle chcą za kilogram

Używaj drewnianych desek

Chodzi o mikroplastik , który – jak pokazują badania – jest wszechobecny w świecie dookoła nas. Drobinki tworzywa, które skrawamy nożem razem z jedzeniem, a później przerzucamy do rondelka czy miski sałatki, to już właściwie makroplastiki. Dużo bardziej neutralne dla naszego zdrowia będą więc ewentualne wiórki z drewnianej deski niż ich plastikowi koledzy.

Zataczamy więc koło i zostajemy z problemem: jak poradzić sobie z bakteryjno-plamistym problemem. Chodzi przecież nie tylko o estetykę, lecz także o zdrowie. Tu z pomocą przychodzi jednak nauka, która podpowiada rozwiązania z domowej kuchni cytrynę i sodę lub sól .

Jak czyścić deskę cytryną

Cytrynę przekrawamy na połowy, a każda z nich to gotowy zmywak do czyszczenia . Jeśli chcemy wzmocnić efekt soku z cytryny, posypujemy go solą albo sodą oczyszczoną. Oba te proszki będą pełniły funkcję ścierną, oba też – podobnie jak sam kwas cytrynowy – zadziałają bakterio- i grzybobójczo. Deskę szorujemy , przy okazji pozbywając się plam, spłukujemy wodą i odstawiamy do przeschnięcia.

Warto pamiętać jeszcze o dwóch zasadach utrzymania deski. Po pierwsze, nową należy dobrze zaolejować – odpowiednim produktem nadającym się do kontaktu z żywnością, a ostatecznie po prostu olejem dostępnym w kuchni. Po drugie – n igdy nie namaczamy drewnianej deski ani nie myjemy jej w zmywarce . Spęcznieje wtedy, a potem rozeschnie się i popęka.

Wypróbuj też przepisy na konfiturę żurawinową i placek z jabłkami .

deska i cytryny

Pokrój jabłka i zalej ciastem. To najlepszy deser na weekend
Polacy pomijają ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Nie ma lepszej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy