Polacy pomijają ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Nie ma lepszej
Są małe, kwaśne i tak niezwykle zdrowe, że czasem robi się z nich leki. Żurawinki to rzadki gość na naszych stołach – a bardzo niesłusznie. Na szczęście z przepisem Ewy Wachowicz to może się wkrótce zmienić.
Zdrowa żurawina
Sezon na żurawinę w pełni, choć wcale na to nie wygląda. O ile dynie cieszą się ogromnym wzięciem i widać je wszędzie, ich małe, czerwone koleżanki pozostają niezauważone. Czasem dodamy je do ciasta, dorzucimy do nalewki, i tyle.
O żurawinie przypomnimy sobie oczywiście zimą, kiedy na stołach świątecznych staną mięsa i pasztety doskonale komponujące się z takim dodatkiem. Kwasowość żurawin podbija mięsne umami, a wszystko łączy się w całkiem złożoną przekąskę.
Pokrój jabłka i zalej ciastem. To najlepszy deser na weekendKonfitura żurawinowa
Żurawinę kojarzymy z takimi zestawieniami tak mocno, że przetwory z niej przestajemy traktować jak pełnoprawne dżemy czy konfitury. Ale niesłusznie. Taka z przepisu Ewy Wachowicz, lekko dosłodzona jabłkiem, to doskonała propozycja także do naleśnikow czy gofrów.
Składniki
- 1 kg żurawiny
- ½ kg cukru
- 2 jabłka
Konfitura Ewy Wachowicz
Żurawinę wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, żeby była mniej cierpka. Wyjątkiem są owoce zbierane już po przymrozkach, zamrożone naturalnie. Przymrożone owoce przekładamy do rondelka.
Żurawinę zasypujemy cukrem. Kiedy zacznie puszczać sok, włączamy palnik i na minimalnej mocy smażymy owoce przez ok. 40 minut. W międzyczasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych okach.
Jabłka dodajemy do konfitury. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy ją do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Wypróbuj też przepis na pączki faszerowane chałwą i poznaj polską oliwkę – dereń.