Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Wiosna jest doskonałą okazją do tego, by na naszych stołach pojawiły się sezonowe przysmaki. Jednym z nich jest botwina, z dodatkiem której możemy ugotować pyszną zupę. Jest pełna smaku i zdrowych składników. Ugotujcie ją choć raz, a nie pożałujecie.
Jakie zalety ma botwina?
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Są zasobne w błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze, a przy tym dostarczają niewiele kalorii. Wielką zaletą botwiny zwanej też botwinką jest fakt, że gotuje się ona błyskawicznie. Dlatego chętnie dodaje się ją do zup i chłodników, ale można też jeść ją na surowo.
Jak przygotować zupę botwinkową?
Składniki:
- skrzydło lub szyja indycza albo ćwiartka kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- 1 pęczek botwinki z burakami
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- koperek do posypania
Przygotowanie zupy botwinkowej krok po kroku
Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Zagotuj na średnim ogniu
, usuń szumowinę.
Dodaj oczyszczone marchewki, pietruszkę, cebulę i seler, gotuj 15 minut.
Do zupy dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
a także ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość 10 minut. W tym czasie botwinkę oczyść i dość drobno pokrój.
Pokrojone buraczki i liście wrzuć do garnka. Gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj wtedy posiekany ząbek czosnku oraz ocet lub sok z cytryny.
Zupę dopraw do smaku, zapraw śmietanką rozmieszaną z mąką i ponownie zagotuj. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też
przepis na chłodnik litewski
oraz na
botwinkę Jakuba Kuronia
.