Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
canva/LOVE_LIFE

Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową

27 kwietnia 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiosna jest doskonałą okazją do tego, by na naszych stołach pojawiły się sezonowe przysmaki. Jednym z nich jest botwina, z dodatkiem której możemy ugotować pyszną zupę. Jest pełna smaku i zdrowych składników. Ugotujcie ją choć raz, a nie pożałujecie.

Jakie zalety ma botwina?

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Są zasobne w błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze, a przy tym dostarczają niewiele kalorii. Wielką zaletą botwiny zwanej też botwinką jest fakt, że gotuje się ona błyskawicznie. Dlatego chętnie dodaje się ją do zup i chłodników, ale można też jeść ją na surowo.

Gessler szokuje cenami produktów na grilla. Za musztardę i kiełbasę zapłacisz fortunę

Jak przygotować zupę botwinkową?

Składniki:

  • skrzydło lub szyja indycza albo ćwiartka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 pęczek botwinki z burakami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • koperek do posypania

Przygotowanie zupy botwinkowej krok po kroku

Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Zagotuj na średnim ogniu , usuń szumowinę. Dodaj oczyszczone marchewki, pietruszkę, cebulę i seler, gotuj 15 minut.

Do zupy dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość 10 minut. W tym czasie botwinkę oczyść i dość drobno pokrój.

Pokrojone buraczki i liście wrzuć do garnka. Gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj wtedy posiekany ząbek czosnku oraz ocet lub sok z cytryny. Zupę dopraw do smaku, zapraw śmietanką rozmieszaną z mąką i ponownie zagotuj. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik litewski oraz na botwinkę Jakuba Kuronia .

Wszyscy byliśmy w błędzie. Dietetyk obalił popularny mit, chodzi o chleb
Nacinasz kiełbasę na grilla w poprzek czy w kratkę? Jedna metoda ma wielką zaletę
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy