Wszyscy byliśmy w błędzie. Dietetyk obalił popularny mit, chodzi o chleb
Bez wątpienia chleb często gości na naszych stołach. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego dnia bez kanapki. Powszechnie uważa się, że chleb jest produktem tuczącym. Dietetyk Michał Wrzosek rozprawił się z tym mitem.
Czy chleb jest tuczący?
Chleb i pieczywo uznawane są za jedne z podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu wielu Polaków kupuje go praktycznie codziennie. Większość smakoszy sądzi, że chleb jest tuczący. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, że prawda jest zgoła odmienna.
W nagraniu opublikowanym na kanale Michal_Wrzosek na YouTube, dietetyk wziął pod lupę pieczywo. Okazuje się, że sam chleb nie powoduje tycia. Michał Wrzosek wyjaśnił, że przyrost wagi wynika z nadmiaru kalorii. Zatem istotne jest głównie to, co kładziemy na chleb. Co radzi dietetyk?
Nasze babcie zawsze wrzucały je do rosołu. Dziś prawie nikt nie pamięta o tym dodatkuDietetyk rozprawia się z mitami o chlebie
W swoim nagraniu dietetyk Michał Wrzosek podpowiada, że zamiast masła lepiej sięgnąć, chociażby po margarynę. Ma ona o wiele mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Mając na uwadze powyższe informacje, warto stawiać na zdrowsze i mniej kaloryczne dodatki do chleba. Wówczas możemy uniknąć nadmiernych kalorii, a co za tym idzie samego tycia. Najlepiej, jeśli w naszych kanapkach znajdą się również świeże warzywa. Dostarczają one cennych witamin oraz błonnika.
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczywie?
Dietetyk Michał Wrzosek obalił również inne popularne przekonania dotyczące pieczywa. Ekspert poruszył kwestię jakości pieczywa. Wielu smakoszy uważa, że chleb kupiony w supermarkecie będzie znacznie gorszej jakości.
Okazuje się, że w sieciach takich jak Biedronka i Lidl można dostać dobrej jakości pieczywo. Przykładem jest, chociażby chleb żytni, który w składzie ma zaledwie 3 składniki. Na próżno w nim szukać zbędnych dodatków.
Dietetyk podkreślił także, że pieczywo jest zdrowszym rozwiązaniem niż wafle ryżowe, które uznawane są za dietetyczne. Najważniejszy jest dobór odpowiedniego rodzaju chleba. Najlepiej sprawdzają się te pełnoziarniste i żytnie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o najzdrowszej potrawie PRL-u. Warto się również wiedzieć o najlepszym zamienniku dla cukru.