Smakosze.pl Porady Zapomnij o smażeniu, te faworki zrobisz bez kropli tłuszczu. Wystarczy 1 składnik
YouTube/@Henia Foks

Zapomnij o smażeniu, te faworki zrobisz bez kropli tłuszczu. Wystarczy 1 składnik

29 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyobrażasz sobie tłustego czwartku bez faworków, ale nie chcesz też, żeby były zbyt tłuste? Koniecznie zrób te z poniższego przepisu. Będą tak samo smaczne i mniej kaloryczne.

Nietłuste, a smaczne faworki

Tłusty czwartek to jedno z tych świąt, które jest wyczekiwane przez wszystkich z nas. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie aż tylu smacznych, aczkolwiek bardzo tłustych i niezdrowych dla organizmu smakołyków. Nie musisz z nich całkowicie zrezygnować. W przypadku faworków wystarczy zmienić sposób ich przygotowania.

Ja odkryłem ten przepis właśnie z takich pobudek. Dzięki niemu mogę zjeść tyle faworków, ile w stanie jest pomieścić mój żołądek. Nie czuję się po nich ociężały, a wszystko dzięki zupełnie innemu sposobowi ich przygotowania.

ciasto francuskie.jpg
Canva/@pixelshot
Moja galareta pięknie wygląda, a w smaku jest arcydziełem. Dzięki kilku składnikom

Jeden składnik zmienia wszystko

Tych faworków nie trzeba smażyć, należy je upiec. Wszystko dzięki użytemu ciastu, z którego będą robione. A jest nim znane i uwielbiane ciasto francuskie. Zaskoczona? Pewnie tak, ale warto zrobić to dla siebie i swojego ciała. Pozwoli uniknąć wzrostu cholesterolu oraz wagi. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • cukier

Przepis na faworki bez tłuszczu

Zacznij od delikatnego rozwinięcia ciasta francuskiego na stolnicy lub desce do krojenia. Następnie za pomocą noża, świetnie sprawi się nóż do pizzy, podziel ciasto . Najpierw podziel je na pół, równolegle do dłuższego boku.

Każdą połówkę podziel na paski o szerokości 2 centymetrów . Równolegle do krótkiego boku. Sugeruj się tym, co widzisz na zdjęciu poniżej. Każdy z otrzymanych pasków skręć według jego własnej osi o 180 stopni . Ruch ten przypomina zawijanie cukierków.

Zawiniątka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek , którymi posmarujesz każdy z faworków. Na koniec posyp cukrem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni . Beztłuszczowe i zdrowsze faworki gotowe. Zrób je na tłusty czwartek i zaskocz gości. Sprawdź, co smakuje lepiej niż jajecznica na śniadanie oraz co zrobić z ubitych ziemniaków .

krojenie faworków.jpg
YouTube/@Henia Foks
W Biedronce powariowali. Od dziś uwielbiane produkty dostaniesz za ułamek ceny, ponad 50% taniej
Najlepsze ciasto cytrynowe bez pieczenia. Robię je z łatwością
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy