Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze ciasto cytrynowe bez pieczenia. Robię je z łatwością
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.01.2024 14:12

Najlepsze ciasto cytrynowe bez pieczenia. Robię je z łatwością

ciasto cytrynowe
YouTube/@cakeshare

Czy lubisz zjeść kawałek pysznego ciasta na deser? Jeśli tak, to proponuję przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Wygląda obłędnie i ma cytrynowy smak. Nikt obok niego nie przejdzie obojętnie. 

Ciasto cytrynowe doskonałe na deser

Kawałek ciasta po obiedzie zawsze jest dobrym pomysłem. Moja rodzina domaga się zwykle deseru, dlatego z myślą o nich robię to ciasto. Ma cytrynowy smak, ciasteczkowy spód i bajeczny wygląd. Smakuje znakomicie i sprawdzi się jako ciasto na urodziny, czy inne przyjęcie okolicznościowe.

Oprócz tego to pyszne ciasto cytrynowe robię bez pieczenia. Nie zajmuje mi to wiele czasu, a deser zawsze wychodzi. Każdy kto go spróbuje, zachwyca się. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube cakeshare. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto cytrynowe
YouTube/@cakeshare
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Jak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia?

Składniki na spód:

  • 100 g ciastek
  • 4 łyżki masła

Składniki na masę:

  • 200 g sera
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 50 g mascarpone
  • 50 g śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od pokruszenia ciasteczek w blenderze i dodania do nich roztopionego masła. Składniki wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ugnieć i wstaw do lodówki na 40 minut. Następnie połącz żelatynę z wodą, wymieszaj i odstaw. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do sera i połącz składniki. 

Do drugiej miski wlej śmietanę, ubij ją i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód, który chłodził się w lodówce. Przykryj folią spożywczą i wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny. W tym czasie połącz znów żelatynę z wodą, a do garnka wbij jajko, wsyp 4 łyżki cukru i wymieszaj. Dodaj 4 łyżki masła, wlej sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu.

Ciasto cytrynowe zachwyci każdego smakosza

Teraz masę cytrynową wlej do tortownicy, która chłodziła się w lodówce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Do miski włóż serek mascarpone, wsyp cukier, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już można wyjąć z lodówki, kremem mascarpone udekoruj wierzch deseru.

Ciasto cytrynowe bez pieczenia prezentuje się niezwykle okazale na stole. Smakuje znakomicie i robi wrażenie. Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Jednak chłodzenie ciasta w lodówce musi potrwać. Warto czekać, bo deser ma wspaniały smak. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę z ciasta francuskiego. Podawaliśmy przepis na zupę krem z lubczyku. 

ciasto cytrynowe
YouTube/@cakeshare

Źródło: YouTube/@cakeshare

Zdjęcie: screen YouTube/@cakeshare