Najlepsze ciasto cytrynowe bez pieczenia. Robię je z łatwością
Czy lubisz zjeść kawałek pysznego ciasta na deser? Jeśli tak, to proponuję przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Wygląda obłędnie i ma cytrynowy smak. Nikt obok niego nie przejdzie obojętnie.
Ciasto cytrynowe doskonałe na deser
Kawałek ciasta po obiedzie zawsze jest dobrym pomysłem. Moja rodzina domaga się zwykle deseru, dlatego z myślą o nich robię to ciasto. Ma cytrynowy smak, ciasteczkowy spód i bajeczny wygląd. Smakuje znakomicie i sprawdzi się jako ciasto na urodziny, czy inne przyjęcie okolicznościowe.
Oprócz tego to pyszne ciasto cytrynowe robię bez pieczenia. Nie zajmuje mi to wiele czasu, a deser zawsze wychodzi. Każdy kto go spróbuje, zachwyca się. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube cakeshare. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoJak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia?
Składniki na spód:
- 100 g ciastek
- 4 łyżki masła
Składniki na masę:
- 200 g sera
- 4 łyżki cukru
- 5 g żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko
- 50 g mascarpone
- 50 g śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od pokruszenia ciasteczek w blenderze i dodania do nich roztopionego masła. Składniki wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ugnieć i wstaw do lodówki na 40 minut. Następnie połącz żelatynę z wodą, wymieszaj i odstaw. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do sera i połącz składniki.
Do drugiej miski wlej śmietanę, ubij ją i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód, który chłodził się w lodówce. Przykryj folią spożywczą i wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny. W tym czasie połącz znów żelatynę z wodą, a do garnka wbij jajko, wsyp 4 łyżki cukru i wymieszaj. Dodaj 4 łyżki masła, wlej sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu.
Ciasto cytrynowe zachwyci każdego smakosza
Teraz masę cytrynową wlej do tortownicy, która chłodziła się w lodówce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Do miski włóż serek mascarpone, wsyp cukier, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już można wyjąć z lodówki, kremem mascarpone udekoruj wierzch deseru.
Ciasto cytrynowe bez pieczenia prezentuje się niezwykle okazale na stole. Smakuje znakomicie i robi wrażenie. Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Jednak chłodzenie ciasta w lodówce musi potrwać. Warto czekać, bo deser ma wspaniały smak. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić zapiekankę z ciasta francuskiego. Podawaliśmy przepis na zupę krem z lubczyku.
Źródło: YouTube/@cakeshare
Zdjęcie: screen YouTube/@cakeshare