Układam ubite ziemniaki na paskach ciasta i po kolei zawijam. Moja rodzina za tym przepada
Te roladki z masy ziemniaczanej ukrytej w warstwach ciasta francuskiego prezentują się obłędnie. Zrobią wielkie wrażenie na gościach. Na pewno na to nie wyglądają, ale to niezwykle tania przekąska, która będzie ukoronowaniem każdego spotkania towarzyskiego.
Ziemniaki w cieście francuskim
Aż miło patrzeć, jak ciasto francuskie w piekarniku unosi się i rozwarstwia. Kiedy przyrządzamy z niego paszteciki, goście mogą być zaskoczeni, kiedy dowiedzą się, co jest w środku. Tak jest też w wypadku tego przepisu.
Składniki tej potrawy są bardzo niepozorne. Wystarczy spojrzeć na ich listę – nie ma tam nic wydumanego. Wręcz przeciwnie – kilka podstawowych, tanich produktów, które łatwo znaleźć w każdym sklepie. Wprost trudno uwierzyć, że można dzięki nim osiągnąć taki efekt.
Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkęProsty sposób na pyszną przekąskę
Można przygotować tę potrawę także w wersji pikantnej. Tak proponują autorzy kanału World's Favorite Recipes, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu. Można też oczywiście użyć gotowego ciasta francuskiego.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 100 ml oliwy
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka papryki
- Sól, pieprz
Przygotowujemy roladki z ziemniaczanym farszem
Mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli mieszamy z ½ litra ciepłej wody i wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się ciasto. Ubijamy je i składamy dokładnie i dzielimy na osiem części. Z każdego z nich formujemy kulkę, przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę.
Kulki rozwałkowujemy na okrągłe, cieniutkie placki, wszystkie o tej samej średnicy. Każdy z placków smarujemy dokładnie masłem i układamy jeden na drugim. Taki „tort” przykrywamy folią i odstawiamy.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na patelni z dodatkiem papryki i soli aż się zeszkli. Zdejmujemy ją z ognia i lekko studzimy.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy cebulkę i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy ją do przestudzenia.
rozwałkowujemy na stolnicy i nadajemy mu kształt dużego kwadratu, który dzielimy na paski o szerokości ok. 5 cm. i długości ok. 15-20. Na każdy pasek nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej i zawijamy w roladkę. Tak przygotowane przekąski układamy na blasze i smarujemy po wierzchu rozmieszanym jajkiem.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż przekąski będą rumiane i chrupiące. Podajemy od razu lub lekko przestudzone.
Spróbuj też przepisu na chrupiące paluszki z ziemniaków i smalczyk z nietypowym składnikiem.