Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o wątróbce z cebulą i jabłkiem. Z tym dodatkiem jest 100 razy smaczniejsza
Fot. Canva/slatan

Zapomnij o wątróbce z cebulą i jabłkiem. Z tym dodatkiem jest 100 razy smaczniejsza

19 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wątróbka to przez jednych uwielbiane, a przez innych nielubiane mięso. Z tym przepisem przyrządzisz ją w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Przygotuj się tylko, że poproszą o dokładkę. Jeden dodatek zagwarantuje wyborny smak i odmieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

Wątróbka może być smaczna, a przede wszystkim zdrowa

Wątróbkę w tradycyjny sposób podaje się z cebulą i jabłkiem. W tej wersji nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego ten przedstawiciel podrobów przez wielu jest pomijane. To spory błąd, ponieważ wątróbka jest jednym z tych zdrowszych mięs.

Bogata jest w witaminy z grupy A, które pozytywnie wpływa na wzrok. W dodatku zawiera także witaminę z grupy B. Ta z kolei redukuje poziom stresu i regulują pracę układu nerwowego. Szczególnie powinny jeść ją osoby, które mają problem z tarczycą. O tym, jak ja przygotować, aby smakowała każdemu, dowiesz się za chwilę.

maliny.jpg
Fot. Canva/Albisha
Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają

Koniecznie podaj ją z tym dodatkiem

Wątróbka nabierze wyjątkowego smaku, jeżeli podasz ją z sosem malinowym. Choć takie połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się zbyt ekstrawaganckie, jest naprawdę doskonałe. Słodki smak malin nada mięsu wyjątkowego aromatu. Koniecznie podaj ją z tym dodatkiem, a do przepisu powrócisz nie raz. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, zanim wybierzesz się na zakupy, a na pewno nie pominiesz żadnego produktu.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 250 g malin
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • mąka pszenna
  • olej
  • pieprz
  • sól

Wątróbka z sosem malinowym - przepis

Wątróbkę oczyść, umyj, a następnie osusz. Obtocz ją w mące, a następnie rozgrzej olej na patelni. Podsmaż wątróbkę, przypraw ją pieprzem i solą. Do garnka włóż maliny i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż maliny zupełnie się rozpadną.

Następnie przetrzyj je przez sito i dodaj miód, ocet, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj składniki na jednolity sos. Wątróbkę ułóż na talerzu i polej sosem malinowym. Tak podana będzie smakowała każdemu. Sprawdź, jak mrozić bób oraz zobacz, co dodać do placków z cukinii .

wątróbka w sosie.jpg
Fot. Canva/laperla_foto
Jeśli masz filet kurczaka, zrób ten przepyszny obiad. W moim domu to hit
Wydrąż ziemniaki i wypchaj mięsem mielonym. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy