Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do placków z cukinii. Łyżka produktu wystarczy, by były idealnie chrupiące
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.07.2024 13:49

Dodaj do placków z cukinii. Łyżka produktu wystarczy, by były idealnie chrupiące

placki z cukinii
Fot. YouTube/Chef Buck

Szukasz inspiracji na letni obiad? Przygotuj chrupiące placki z cukinii, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. Kiedy dodasz do nich jeden składnik, wyjdą doskonałe. O tym, co to za dodatek oraz jak przygotować to smaczne danie, dowiesz się z tego przepisu. 

Placki lepsze niż te z ziemniaków

Placki z cukinii to znane nam wszystkim danie. W połączeniu z mięsnym sosem lub innymi dodatkami można stworzyć pełnowartościowy obiad. Od kilku sezonów królują jednak zupełnie inne placki. Chodzi o te przygotowywane z cukinii. 

Akurat trwa sezon na to warzywo, więc warto poznać przepis i przyrządzić według niego doskonały obiad. Na pewno spodoba się twojej rodzinie na tyle, że poproszą o dokładkę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Chef Buck na YouTube.

tarcie cukinii.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Uważaj na wodę z kranu. Alert dla 5 miejscowości w Polsce

Dodaj ten jeden produkt

Aby placki z cukinii były chrupiące, musisz dodać do nich jeden produkt. Chodzi o jogurt naturalny, wystarczy odrobina tego składnika, a placki wyjdą idealne. Istotna jest również sama cukinia, która jest głównym produktem, dlatego powinna być świeża i dojrzała. Oprócz niej potrzebne ci będą także inne produkty. Wszystkie umieszczono na liście, którą znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • mielona słodka papryka
  • granulowany czosnek
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinię dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końcówkę. Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Przełóż ją do miski i wsyp sól. Wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut. 

Odsącz warzywa z nadmiaru wody i wsyp do nich mąkę, drobno posiekany koperek, czosnek, paprykę i pieprz. Wbij jajko i dodaj jogurt. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. 

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią ciasto i formuj małe placuszki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź, jak mrozić bób oraz poznaj przepis na dżem z dwóch składników

placki z cukinii.jpg
Fot. Canva/iaroshenko