Dodaj do placków z cukinii. Łyżka produktu wystarczy, by były idealnie chrupiące
Szukasz inspiracji na letni obiad? Przygotuj chrupiące placki z cukinii, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. Kiedy dodasz do nich jeden składnik, wyjdą doskonałe. O tym, co to za dodatek oraz jak przygotować to smaczne danie, dowiesz się z tego przepisu.
Placki lepsze niż te z ziemniaków
Placki z cukinii to znane nam wszystkim danie. W połączeniu z mięsnym sosem lub innymi dodatkami można stworzyć pełnowartościowy obiad. Od kilku sezonów królują jednak zupełnie inne placki. Chodzi o te przygotowywane z cukinii.
Akurat trwa sezon na to warzywo, więc warto poznać przepis i przyrządzić według niego doskonały obiad. Na pewno spodoba się twojej rodzinie na tyle, że poproszą o dokładkę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Chef Buck na YouTube.
Uważaj na wodę z kranu. Alert dla 5 miejscowości w PolsceDodaj ten jeden produkt
Aby placki z cukinii były chrupiące, musisz dodać do nich jeden produkt. Chodzi o jogurt naturalny, wystarczy odrobina tego składnika, a placki wyjdą idealne. Istotna jest również sama cukinia, która jest głównym produktem, dlatego powinna być świeża i dojrzała. Oprócz niej potrzebne ci będą także inne produkty. Wszystkie umieszczono na liście, którą znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek świeżego koperku
- mielona słodka papryka
- granulowany czosnek
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinię dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końcówkę. Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. Przełóż ją do miski i wsyp sól. Wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut.
Odsącz warzywa z nadmiaru wody i wsyp do nich mąkę, drobno posiekany koperek, czosnek, paprykę i pieprz. Wbij jajko i dodaj jogurt. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią ciasto i formuj małe placuszki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź, jak mrozić bób oraz poznaj przepis na dżem z dwóch składników.