Zapomnij o ziemniakach. Najlepsze kluski zrobisz z tego składnika
Kluski są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Można jeść je też samodzielnie. Wypróbuj przepis na kluski, w którym nie znajdziesz ziemniaków za to inny, smaczny produkt. Takie danie zjesz z prawdziwym apetytem.
Kluski bez ziemniaków
Lubisz kluski? To uniwersalne danie , które pasuje do mięs i zup . Jada się je również z cebulą i masełkiem, ze skwarkami, a nawet z kiełbasą. Zwykle kluski robi się z dodatkiem ziemniaków. Jednak tym razem tak nie będzie .
W tym przepisie wykorzystaj jogurt. Dzięki niemu kluski będą delikatne i kremowe . Takie danie zjesz z przyjemnością. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić kluski z jogurtem?
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżka roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu
- sól
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
Przygotowanie dania zacznij od połączenia jajek z mąką. Wlej roztopione masło, jogurt naturalny i dodaj sól . Ciasto na kluski powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję. Łyżeczkę zanurz w wodzie i nakładaj nią kluski na wodę.
Kluski gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, żeby kluski gotować partiami. Cebulę i boczek drobno podkrój. Podsmaż na patelni . Następnie wyjmij kluski łyżką cedzakową na talerz. Na wierzch połóż cebulkę i boczek.
Kluski jogurtowe pyszne i uniwersalne
Kluski jogurtowe wychodzą niezwykle delikatne i smaczne. Można je podać tak, jak w przepisie z cebulką i boczkiem. Będą też dobre z sosem grzybowym, czy z mięsem. Oprócz tego kluski jogurtowe są pyszne w wersji na słodko .
Pasują do nich owoce, konfitury, czy słodki twarożek . Wypróbuj ten prosty i sprawdzony przepis na kluski z jogurtem zamiast z ziemniakami. Będą smakować na słono i słodko, bo są uniwersalne . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić surówkę kopenhaską do obiadu. Polecaliśmy smaczny i efektowny sposób na marchewkę.