Smakosze.pl Porady Zaskakująca metoda przyrządzania jajek
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Infoniac

Zaskakująca metoda przyrządzania jajek

22 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka są pożywnym i wartościowym elementem diety praktycznie każdego człowieka. Dostarczają naszym organizmom wielu substancji odżywczych, a ich smak i konsystencja sprawiają bardzo dużo przyjemności podczas jedzenia. Duża ilość białka to kolejny atut.

Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Jeśli znudziły ci się tradycyjne metody gotowania ich, sprawdź, jak możesz odmienić zwykłe jajka na twardo.

Jajka z odwróconą kolejnością

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do jajek, które pod skorupką składają się z białka, w którego wnętrzu pływa pożywne żółtko. Istnieje ciekawy trik, dzięki któremu warstwy zamieniają się swoją kolejnością. Do wykonania go będziesz potrzebować kilku przedmiotów.

Przede wszystkim konieczna jest taśma klejąca i rajstopy nylonowe. T aśma zwiększy wytrzymałość skorupki, a za pomocą rajstop wywołasz mnóstwo energii kinetycznej, która sprawi zamianę miejsc wewnątrz skorupki.

Jak zrobić takie jajka?

Na początku zaświeć latarką w jajko, aby upewnić się, że jest przezroczyste. Następnie owiń skorupkę taśmą przylepną tak, by żaden kawałek skorupki nie był odkryty. Wsuń jajko do rajstopy nylonowej i trzymają ją za obie krawędzie, obracaj jajkiem.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Infoniac

Po kilku minutach przerwij machanie, wyjmij jajko i znowu poświeć latarką. Jeśli praktycznie nie przepuszcza światła, jest gotowe. Włóż je do wrzącej wody wraz z taśmą klejącą i ugotuj na twardo - około 5-6 minut powinno w zupełności wystarczyć.

Przełóż jajka do kąpieli lodowej złożonej z zimnej wody i kostek lodu. Potrzymaj w niej jajka do chwili, aż całkowicie ostygną. Usuń folię oraz obierz jajka ze skorupki. Twoim oczom ukaże się wyjątkowy widok - jajka będą miały żółtko na miejscu białka i odwrotnie.

Skąd taki efekt?

Pod wpływem siły odśrodkowej żółtko pęka i rozpływa się w kierunku skorupki. Białko, które jest mniej gęste od żółtka, zamienia się z nim miejscem. Dzięki długiemu obracaniu można pochwalić się niecodziennymi jajkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy