Zaskakująca metoda przyrządzania jajek
Jajka są pożywnym i wartościowym elementem diety praktycznie każdego człowieka. Dostarczają naszym organizmom wielu substancji odżywczych, a ich smak i konsystencja sprawiają bardzo dużo przyjemności podczas jedzenia. Duża ilość białka to kolejny atut.
Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Jeśli znudziły ci się tradycyjne metody gotowania ich, sprawdź, jak możesz odmienić zwykłe jajka na twardo.
Jajka z odwróconą kolejnością
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do jajek, które pod skorupką składają się z białka, w którego wnętrzu pływa pożywne żółtko. Istnieje ciekawy trik, dzięki któremu warstwy zamieniają się swoją kolejnością. Do wykonania go będziesz potrzebować kilku przedmiotów.
Przede wszystkim konieczna jest taśma klejąca i rajstopy nylonowe. T aśma zwiększy wytrzymałość skorupki, a za pomocą rajstop wywołasz mnóstwo energii kinetycznej, która sprawi zamianę miejsc wewnątrz skorupki.
Jak zrobić takie jajka?
Na początku zaświeć latarką w jajko, aby upewnić się, że jest przezroczyste. Następnie owiń skorupkę taśmą przylepną tak, by żaden kawałek skorupki nie był odkryty. Wsuń jajko do rajstopy nylonowej i trzymają ją za obie krawędzie, obracaj jajkiem.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Infoniac
Po kilku minutach przerwij machanie, wyjmij jajko i znowu poświeć latarką. Jeśli praktycznie nie przepuszcza światła, jest gotowe. Włóż je do wrzącej wody wraz z taśmą klejącą i ugotuj na twardo - około 5-6 minut powinno w zupełności wystarczyć.
Przełóż jajka do kąpieli lodowej złożonej z zimnej wody i kostek lodu. Potrzymaj w niej jajka do chwili, aż całkowicie ostygną. Usuń folię oraz obierz jajka ze skorupki. Twoim oczom ukaże się wyjątkowy widok - jajka będą miały żółtko na miejscu białka i odwrotnie.
Skąd taki efekt?
Pod wpływem siły odśrodkowej żółtko pęka i rozpływa się w kierunku skorupki. Białko, które jest mniej gęste od żółtka, zamienia się z nim miejscem. Dzięki długiemu obracaniu można pochwalić się niecodziennymi jajkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: webniusy.com