Smakosze.pl Przepisy Zadziwiające pierogi ze śledziem i pieczarkami. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji
canva/freeskyline

Zadziwiające pierogi ze śledziem i pieczarkami. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji

4 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tradycyjne danie w zaskakującym wydaniu? Poznaj przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki i szczypiorku to rewelacyjne połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji.

Pierogi w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Możesz przygotować je na słodko z farszem z owoców sezonowych i śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z mięsem, z twarogiem i ziemniakami, z grzybami, kapustą , szpinakiem, serem feta.

Doskonały farsz uzyskasz również z dość niecodziennego połączenia- z pieczarek, filetów śledziowych i cebuli. Farsz jest niezwykle aromatyczny i ma rewelacyjny, złożony smak. To połączenie na pewno zaskoczy Twoich bliskich, ale każdy zje swoją porcję w mgnieniu oka.

Sekretem idealnych pierogów jest również ciasto. Dodaj do niego gorącą wodę i szczyptę soli, a będzie gładkie, delikatne i smaczne . Ciasto, kiedy już odpocznie, rozwałkuj na cienki placek. Nie może być za gruby, ponieważ pierogi będą twarde i będzie wyczuwalna w nich mąka.

Jeśli przygotowałeś sporą ilość pierogów, część możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy zrobić to przed gotowaniem- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi , zachowają świeżość i smak przez wiele miesięcy.

Przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oleju

  • 125 ml gorącej wody

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • duża cebula

  • 400 g filetów śledziowych

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • masło

  • cebula

  • szczypiorek

Jak zrobić pierogi ze śledziem i pieczarkami?

Na początku śledzie namocz w zimnej wodzie, aby nie były tak słone, odstaw na czas przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na ciasto na pierogi dokładnie wymieszaj. Wyrób jednolitą, gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowania farszu.

Pokrój pieczarki, cebulę i śledzie. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby i smaż, aż woda całkowicie odparuje. Tak przygotowane pieczarki zmiel razem z rybą w maszynce do mięsa, następnie farsz dopraw do smaku solą i pierzem. Ciasto na pierogi rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka.

Każdy kawałek rozciągnij delikatnie w rękach, na środek włóż farsz i zlep końce. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się, osoloną wodę i gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia.

2-3 łyżki masła rozpuść na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulkę. Okrasą polej ugotowane pierogi, oprósz je posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Filety śledziowe na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy