Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na seler naciowy na ciepło
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.10.2021 02:00

Zaskakujący przepis na seler naciowy na ciepło

Przepis na seler naciowy na ciepło
canva/marylooo

Seler naciowy na ciepło duszony z pomidorami jest pysznym dodatkiem obiadowym. To również szybki pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. Seler naciowy jest delikatny, pożywny, a przyprawa curry nadaje mu orientalnego, ciekawego smaku. Sprawdź, jak przygotować seler naciowy na ciepło.

Seler naciowy jest bombą witaminową. Posiada wiele witamin i minerałów, które wzmacniają cały nasz układ odpornościowy, nerwowy, kostny. Związki aktywne zawarte w selerze naciowym wykazują również silne właściwości antynowotwrowe i przeciwzapalne. Seler naciowy na ciepło jest również lekkostrawny i mało kaloryczny.

Seler naciowy na ciepło z pomidorami i aromatyczną przyprawą curry jest niezwykle zdrowy i smaczny. Curry nadaje mu ostrości i orientalnego smaku, pomidory z cukrem natomiast genialnie uzupełniają całe danie. Seler naciowy na ciepło przygotujesz w zaledwie 15 minut, a efekt zachwyci wszystkich gości.

Seler naciowy jest również doskonałym pomysłem na początek dnia. Przygotuj prawdziwą bombę witaminową, która doda Ci energii na cały dzień i wzmocni Twoją odporność. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z selera naciowego.

Przepis na seler naciowy na ciepło

Składniki na 4-5 porcji:

  • 0,5 kg selera naciowego

  • duża, czerwona cebula

  • marchewka

  • 0,5 kg pomidorów

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

  • przyprawa curry

Jak przygotować seler naciowy na ciepło?

Marchewkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę, seler, pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej seler, marchewkę, przyprawę curry i smaż przez 5 minut. Dodaj pokrojone pomidorki, dopraw cukrem, solą, pieprzem, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie