Smakosze.pl Przepisy Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych
Fot. Canva/A_Lein

Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Arbuz w sałatce zamiast pomidora? Brzmi absurdalnie, ale smak tego połączenia jest obłędny. Poznaj przepis na tę wyśmienitą sałatkę i przygotuj ją na majówkę. Zrobisz ją w moment, a wszyscy będą nią zachwyceni.

Sałatka znana i nieznana

Warzywnym dodatkiem, który najczęściej pojawia się na stole w sezonie grillowym, jest sałatka grecka. Nic dziwnego. Przecież robi się ją bardzo prosto i co najważniejsze – świetnie pasuje do grillowanych mięs. Jest tak dobra, że każdy się nią zajada.

Pewnie dlatego nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że można ją ulepszyć. Zmiana, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się szalona, jest tego warta. Smak, jaki osiągniesz, jest zarówno delikatnie słodki, jak i słony. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób, bo na pewno będziesz chciała do niego wrócić.

arbuz.jpg
Fot. Canva/arinahabich
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Zapomnij o pomidorze

Każda grecka sałatka składa się między innymi z pomidora, jednak tym razem zastąpimy go arbuzem. Zdziwisz się, jakie to dobre. Sałatka będzie odpowiednio soczysta, a jej smak – złożony i bardzo elegancki. A to za sprawą arbuza, ale także odrobiny miodu wymieszanego z oliwą. Te dodatki stworzą idealny sos, który połączy wszystkie składniki. Jeżeli o nie chodzi, to wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • kilka plastrów arbuza
  • kostka sera fety
  • twoje ulubione oliwki
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków mięty
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • pieprz
  • miód
  • oliwa

Przepis na sałatkę grecką z arbuzem

Arbuza pokrój w małą kostkę i przełóż do miski. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Dodaj kilka umytych listków mięty i wsyp odrobinę pieprzu. Ogórka dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój w cienkie plastry i wsyp do miski.

Do małej miseczki wlej niewielką ilość oliwy i dodaj miód. Oba składniki wymieszaj na jednolity i rzadki sos . Polej nim składniki w misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do lodówki, aby sos dokładnie przegryzł się z warzywami. Gotową sałatkę grecką z arbuzem podaj zaproszonym na grilla gościom, a na pewno zachwycą się jej smakiem. Sprawdź patent Strzelczyka na młodą kapustę oraz dowiedz się, co dodać do zupy z botwinki .

grecka.jpg
Fot. Canva/powerofforever
Z tym szybko zbijesz cukier, dosyp to do kawy. Dietetyk poleca każdemu
To ciasto z galaretką robię z przyjemnością. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy