Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad
Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.
Co na obiad w piątek?
Czy są tu smakosze młodej kapusty? Trudno oprzeć się temu znakomitemu warzywu. Tomasz Strzelczyk znalazł doskonały i zarazem prosty sposób na młodą kapustę. Robi z niej obiad na piątek, który zachwyca smakiem. Znany kucharz młodą kapustę przygotowuje w panierce z ziemniakami i marchewką.
Panierka podkręca smak młodej kapusty i sprawia, że jemy ją z przyjemnością. Taki obiad będzie idealny na piątek. Rumiana młoda kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Zrób ją tak, jak Tomasz Strzelczyk. Przepis popularnego kucharza znajdziesz na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
To ciasto z galaretką robię z przyjemnością. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałkuJak zrobić młodą kapustę z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 650 g ziemniaków
- 4 marchewki
- ½ główki czosnku
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- 3 jajka
- pęczek koperku
- bułka tarta
- 1 łyżka lubczyku
- sól
- pieprz
Zacznij od podgotowania młodej kapusty. Do wrzątku wsyp sól, pół zgniecionej główki czosnku, troszkę koperku lub same łodygi. Kapustę przetnij na pół, a większą na 4 części. Kapustę włóż do wrzątku i gotuj 10 minut. Teraz zajmij się gotowaniem ziemniaków i marchewki.
Do garnka dodaj sól i gotuj do miękkości. Gdy kapusta zmięknie, wyjmij ją na durszlak. W misce roztrzep jajka, ale jak radzi Tomasz Strzelczyk nie solimy ich. To, by sprawiły, że jajka się rozpłyną. Do jajek wsyp trochę suszonego lubczyku i świeżo roztarty czarny pieprz.
Młoda kapusta od Strzelczyka kusi delikatnością
Teraz dokładnie wymieszaj składniki. Odcedź ugotowane ziemniaki z marchewką i odparuj na małym ogniu. Dołóż do nich masło i rozgnieć. Dolej trochę mleka, wymieszaj i rób to, cały czas na włączonym palniku. Przykryj i odstaw. Na patelnię wlej olej, dodaj masło, a młodą kapustę zanurza w jajku i bułce tartej.
Warzywo przełóż na patelnię i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Młodą kapustę podawaj z puree z ziemniaków i marchewki. Danie możesz posypać koperkiem. Taki obiad jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Podawaliśmy pyszny sposób na zupę z botwiny. Informowaliśmy o tym, że Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa.