Smakosze.pl Przepisy Zawijam farsz w liść kapusty i kładę na patelni. Zwykłe gołąbki mogą się schować
Fot. YouTube/smacznytv

Zawijam farsz w liść kapusty i kładę na patelni. Zwykłe gołąbki mogą się schować

17 lipca 2024

Gołąbków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Apetyczne danie z mięsa i kapusty robię w panierce i smażę. Wychodzą gołąbki, którymi zajada się cała rodzina. Każdemu polecam ten przepis na smaczne danie.

Gołąbki, czyli znane danie w nowej wersji

Gołąbki od lat cieszą się powodzeniem w moim domu . Zwykle gotowałam je w sosie pomidorowym. Natomiast od pewnego czasu przyrządzam je zupełnie inaczej. Farsz zawijam w kapustę, obtaczam w panierce i smażę na patelni.

Gołąbki przypominają kotlety schabowe i są pełne smaku. Soczyste mięso, pyszna kapusta i doskonała panierka sprawiają, że danie szybko znika z talerzy . Rodzina prosi o dokładki, bo danie jest pyszne i pożywne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

gołąbki
Fot. YouTube/smacznytv
Tę roladę robię w chwilę z zaledwie kilku składników. To mój ulubiony deser na lato

Jak zrobić gołąbki w panierce z patelni?

Składniki na gołąbki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie gołąbków zacznij od zawinięcia główki kapusty w folię spożywczą. Warzywo umieść w mikrofalówce na 7 minut . Po upływie tego czasu kapustę wyjmij i gdy wystygnie, zdejmij z niej folię. Łatwo oddzielisz liście z kapusty, możesz ułożyć je na talerzu. Ten zabieg zastąpi parzenie kapusty.

Teraz posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego smażoną cebulę. Składniki wymieszaj i nakładaj na liście kapusty. Rozprowadź i zawijaj kapustę, by przypominała kotlety.

Gołąbki, że palce lizać

Zajmij się przygotowaniem panierki. Do naczynia wbij jajka, dodaj kwaśną śmietanę, słodką paprykę, sól, pieprz i mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj . W masie panieruj gołąbki i smaż na rozgrzanym oleju pod przykryciem na patelni.

Gołąbki smaż z każdej strony 4 minuty. Danie od razu podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Gołąbki wychodzą soczyste, a jednocześnie chrupiące. Panierka dodaje im smaku i sprawi, że na nowo odkryjesz to tradycyjne danie . Pisaliśmy o tym, co Magda Gessler mówi o cenach jagodzianek i pączków ze swojej cukierni. Podawaliśmy przepis na pyszny i błyskawiczny sernik.

gołąbki
Fot. YouTube/smacznytv

Źródło: YouTube/smacznytv

Zdjęcia: screen YouTube/smacznytv

Dodaję do masy na kotlety mielone. Łyżka wystarczy, by mięso było soczyste i pulchne
Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy