Rodzina bez przerwy prosi mnie o ten sernik. Na szczęście robię go błyskawicznie, zawsze się udaje
Jeśli marzy ci się pyszne ciasto, zrób je według tego przepisu. Dzięki niemu przygotowuję szybki sernik na herbatnikach. Jego zaletą jest puszystość, i doskonały smak, a do tego zawsze wychodzi. Spróbuj koniecznie.
Szybki sernik na herbatnikach zawsze się udaje
Ciasto jest zawsze pyszną propozycją na deser. Jednak zdarza się, że nie każdy wypiek wychodzi. Czasem ciasto opada i nie jest takie, jakiego byśmy chcieli. Dlatego często korzystam z przepisu, który gwarantuje pyszne i puszyste ciasto.
Ciasto pięknie wyrasta, jest lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach. Polane czekoladą i z płatkami migdałowymi jest doskonałą propozycją na letni deser. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Szynka z piekarnika to specjalność mojej mamy. Wszyscy czekamy na ten obiad co niedzielęJak zrobić szybki sernik na herbatnikach?
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 opakowanie herbatników
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 ml mleka 3,2%
- 2 budynie waniliowe
- 1 ½ szklanki mleka w proszku
- 100 g czekolady
- płatki migdałowe
Przygotowanie ciasta zacznij ubicia białek na puszystą pianę. Odstaw ją i utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj do nich miękkie masło i dalej ucieraj. Dołóż też ser z wiaderka, a podczas mieszania dodaj mleko.
Do masy wsyp mleko w proszku i budynie waniliowe. Składniki ubijaj i dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż herbatnikami i powoli wlej masę. Jest ona dość płynna. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Sernik puszysty i delikatny
Gdyby sernik zaczął się przypiekać, to możesz zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Gdy sernik będzie już gotowy, studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę. Potem polej ciasto polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku.
Sernik z polewą posyp płatkami migdałowymi. Ten szybki sernik na herbatnikach ma pyszny mleczny smak, jest delikatny i bardzo puszysty. Pisaliśmy o pysznym sposobie na placki ziemniaczane. Podawaliśmy też przepis na smaczne kotlety z cukinii.
Źródło: YouTube/KuchniaMarioli
Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli