Smakosze.pl Przepisy Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiad
fot. youtube.com/smacznytv

Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiad

15 marca 2024

Mięso w mięsie – tak można podsumować te obiadowe roladki. Nie brak jednak wśród nas miłośników mięsa tak zaprzysięgłych, że to połączenie niezwykle im podpasuje. Zupełnie jak mojej rodzinie. Oto przepis na niedzielną mięsną ucztę.

Faszerowane kotlety w boczku

To specyficzne danie należałoby chyba zakwalifikować jako kotlety mielone. Są one jednak faszerowane serowym nadzieniem, a w roli panierki występują… plastry boczku. Choć dużo tu mięsa i tłuszczu zwierzęcego, na obronę tego dania można przywołać, że nie jest smażone, a pieczone.

Taki sycący posiłek przygotowuje się łatwo i bardzo szybko. Można do niego użyć mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, a nawet samej wołowiny, i przyprawić w wybrany sposób . Serowy farsz rozpływa się po rozkrojeniu roladek i jest miłym zaskoczeniem dla biesiadników.

rolowanie boczku
fot. youtube.com/smacznytv
Taką babkę podam w tym roku na Wielkanoc. Nadzienie to prawdziwy hit
Ta kasza to źródło witamin i minerałów. Kiedyś jadana w każdym domu

Roladki z mięsa mielonego

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. W swoim przepisie na mięsną masę autorzy używają przyprawy chmeli-suneli . Ta gruzińska mieszanka przypraw może być trudna do kupienia, jednak mięso można przyprawiać na dowolne sposoby . Doskonale nadaje się do tego wędzona papryka, lubczyk lub jakiekolwiek ulubione zioła.

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 300 g boczku gotowanego w plastrach
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej i suszonego czosnku, opcjonalnie także kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, olej roślinny

Przygotowujemy nadziewane roladki

Mięso mielone wkładamy do dużej miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pół pęczka natki pietruszki. Wsypujemy przyprawy, dodajemy łyżeczkę musztardy i mieszamy. Do mięsa wybijamy jedno jajko i wyrabiamy na gładką masę, pod koniec dodając bułkę tartą .

Pozostałe jajka gotujemy na twardo. Ścieramy je na tarce o drobnych okach, podobnie jak ser żółty, a dwa składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt naturalny i pozostałą część posiekanej natki pietruszki. Dolewając ok. łyżeczki oleju roślinnego wyrabiamy jajka z serem na gładką masę . Przyprawiamy solą i pieprzem.

Z masy formujemy niewielkie kulki. Większe porcje mięsa formujemy w placuszki, na każdym z nich układamy kulkę nadzienia i zaklejamy mniej więcej jak pierogi. Kotleciki rolujemy, nadając im kształt walca. Każdy kotlecik zawijamy w 1-2 plastry boczku i układamy w natłuszczonej brytfannie.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 10 minut, by boczek ładnie się przyrumienił.

Wypróbuj też przepisy na k otlety mielone bez mięsa i pysznego pieczonego pstrąga .

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. Canva.com

Ten przepis na wielkanocną babkę ma 150 lat! Ciasto co roku jest ozdobą mojego świątecznego stołu
Gessler przerwała Kuchenne Rewolucje. Gwiazda nie wytrzymała „Kończymy rozmowę”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy