Taką babkę podam w tym roku na Wielkanoc. Nadzienie to prawdziwy hit
Ta babka wielkanocna to prawdziwy hit. Zrób ją na święta i zaskocz swoją rodzinę. Nie będzie to kolejne tradycyjne i nudne ciasto. W środku znajdzie się obłędne owocowe nadzienie, które zagwarantuje niepowtarzalny smak. Musisz tego spróbować!
Babka wielkanocna inna niż zawsze
W tamtym roku na święta prawie nikt nie zjadł babki. Byłem zaskoczony, bo przecież co roku pojawiało się na wielkanocnym stole. Właśnie wtedy odkryłem, że to jest ten powód. Rodzina zna smak tego ciasta, więc nie stanowi ono zaskoczenia.
W tym roku już wiem, jak ich zaskoczyć i co zrobić, aby babka wielkanocna zniknęła do ostatniego okruszka. Wystarczy upiec ją z owocowym farszem. Poznaj przepis poniżej i dowiedz się, jak to zrobić.
Lepiej sprawdź, czy w babcinych szafkach nie kryją się te przedmioty. Niektóre z nich mogą być sporo warte To warzywo to tarcza na udar. Rozbija skrzepy i wzmacnia tętniceCo będziesz potrzebować?
Potrzebnych składników jest naprawdę niewiele. Co najważniejsze nie są też drogie. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowani galaretki
- 30 g cukru pudru
- 150 g mrożonych wiśni
- sól
Przepis na babkę wielkanocną
Do dużej miski wbij jajka. Wsyp szczyptę soli oraz cukier. Za pomocą miksera ubij na gęstą masę. Miksując, wlej mleko, roztopione masło oraz wsyp mąkę, proszek do pieczenia i budyń.
Kiedy masa na ciasto będzie jednolita i gęsta, przestań miksować. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. Wlej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę przekrój wzdłuż na pół. Z górnej i dolnej części wydrąż miąższ ciasta. Do miski wsyp cukier puder oraz dodaj śmietanę. Za pomocą miksera połącz składniki i ubij je na gęstą masę. Galaretkę przyrządź według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj go do śmietanowej masy. Połącz składniki. Dodaj wiśnie. Łyżką wymieszaj nadzienie i odstaw na chwilę do stężenia.
Nadzieniem wypełnij wydrążoną część ciasta. Obie połówki umieść w lodówce na 4 godziny. Po tym czasie, kiedy stężeje, połącz obie połówki. Wierch ciasta ozdób lukrem lub cukrem opustem. Będzie smakowało wyśmienicie. Sprawdź, jak zrobić szybki obiad z makaronu oraz dowiedz się, ile kosztuje świąteczny catering u Gessler.