Smakosze.pl Przepisy Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
YouTube/@SPRÓBUJEMY!

Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste

11 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj kiełbasy w sklepie. Zrób ją sama. Przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi. Wszystkie szczegóły zdradzam poniżej.

Domowa kiełbasa lepsza niż ze sklepu

Kiełbasa kupiona w sklepie często jest za sucha, a w dodatku nijaka w smaku. Dlatego postanowiłem, nigdy więcej nie kupować tej sklepowej. Znalazłem przepis i robię ją sam. Jest wyśmienita, a w dodatku sam nadzoruję, jak będzie smakowała. Moją ulubioną jest ta z czosnkiem.

Jeżeli chcesz, pokażę ci, jak ją zrobić. To wcale nie jest skomplikowanie. Nie potrzebujesz wędzarni, aby zrobić pyszną kiełbasę. Wystarczy garnek, termometr i folia do pieczenia. Nie daj się prosić, tylko zabierajmy się do pracy, bo taki smak nie może dłużej czekać.

karkówka.jpg
Canva/@Aleksei Isachenko photos
W weekend zawsze podaję do obiadu te ziemniaki. Rodzina czeka na nie cały tydzień, to hit w moim domu

Co będzie ci potrzebne?

Domowa kiełbasa składa się z dwóch rodzajów mięs. Spokojnie, nie są one drogie, więc i cena produkcji kiełbasy nie będzie wygórowana. Zadbaj o to, aby składniki kupić świeże i od sprawdzonego dostawcy. W głównej mierze właśnie to jest gwarantem jej doskonałego smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego artykułu.

Składniki:

  • 750 g karkówki
  • 350 g surowego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g majeranku
  • 2 g kolendry
  • 80 ml wody
  • 20 g soli
  • pieprz

Przepis na domową kiełbasę

Zacznij od umycia karkówki boczku. Następnie pokrój oba mięsa na kawałki. Ząbki czosnku obierz. Mięso zmiel w maszynce razem z czosnkiem .

W moździerzu zmiel ziarenka kolendry i pieprzu . Przyprawy wsyp do mięsa. Wsyp sól i majeranek. Wlej wodę, a całość dokładnie wymieszaj . Przygotuj około 40-centymetrowy rękaw do pieczenia . Jednej strony rozetnij go po szwie i rozłóż na płasko.

Mięso układaj na środku rękawa. Następnie zwijaj w rulon, delikatnie ugniatając . Końce foliowego rękawa zawiąż sznurkiem. Kiełbasę w rękawie zawiń szczelnie w folię spożywczą.

Do garnka wlej wodę. Zagrzej ją do temperatury 80 stopni . Warto korzystać do tego termometr gastronomiczny.

Następnie zawiniętą kiełbasę umieść w garnku i wyłącz gaz. Parz mięso przez 1 godzinę, cały czas utrzymując odpowiednią temperaturę. Gotową kiełbasę krój na plastry, rób kanapki i zachwycaj się niesamowitą kiełbasę domową. Sprawdź, jak zrobić efektywne ciasto na walentynki oraz sprawdź przepis, który odmieni tradycyjne schabowe .

domowa kiełbasa.jpg
youtube/@SPRÓBUJEMY!
Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Prawie każdy był w błędzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy