Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.02.2025 09:34

Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach

 jajecznica
Fot. Shutterstock/I.K. Media

Jajecznica to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na uwagę zasługuje przepis Jakuba Kuronia, który to tradycyjne, śniadaniowe danie przygotowuje z nieco nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego przepis na jajecznicę po góralsku, a z całą pewnością już nigdy nie pomyślisz, aby zrobić ją inaczej. 

Jajecznica po góralsku, czyli tradycja w nowym wydaniu

Boczek, cebula, pieczarki czy pomidory są dodatkami, które zazwyczaj trafiają do jajecznicy. Na stronie internetowej z przepisami Jakuba Kuronia znaleźliśmy przepis na tę śniadaniową klasykę w zupełnie innej wersji. Kucharz w wyborze dodatków poszedł o krok dalej i jak na jajecznice po góralsku przystało – dodał do niej oscypka. 

Składnik może dziwić, ale dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji, a przede wszystkim smaku. Wędzony ser oddaje jajecznicy swój aromat oraz słony posmak, dlatego smakuje wybornie. O tym, jak przygotować danie, dowiesz się, zapoznając się z przepisem Kuronia, znajdującym się poniżej. 

oscypek.jpg
Fot. Canva/marcinmarszal
Dodaję do ziemniaków i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam na stole najlepszy obiad

Jajecznica z oscypkiem – jakie składniki będą ci potrzebne?

Kuroń jajecznicę z oscypkiem przygotowuje nie tylko z jajek i podhalańskiego sera, ale też z kilku innych dodatków. Kucharz do smażenia wykorzystuje słoninę, która podobnie jak ser, wzbogaci smak dania. Niezbędne okaże się także pieczywo, mleko oraz przyprawy. Składniki w odpowiednich proporcjach umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 100 g oscypka
  • 100 g słoniny
  • 125 ml mleka
  • 150 g bułki lub chleba razowego
  • natka pietruszki
  • sól
jajka.jpg
Fot. kimlangos

Przepis na jajecznicę góralską według Jakuba Kuronia

Przygotowanie jajecznicy rozpocznij od pokrojenia słoniny. Przełóż ją na patelnię i podsmaż, do momentu aż się zarumieni na złoty kolor. Dodaj do niej pokrojone w kostkę pieczywo i również podsmaż. 

Do miski wbij jajka. Oscypka zetrzyj na tarce i przesyp do miski. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Mieszaninę przelej na patelnię z podsmażonymi składnikami. Jajecznicę smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając. 

Jajecznica będzie gotowa dopiero wtedy, kiedy jajka się zetną i całość nabierze puszystą konsystencję. Przed podaniem oprósz jajecznicę startym oscypkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wtedy będzie smakowała doskonale. 

Sprawdź także, dlaczego Robert Makłowicz prosi o pomoc oraz dowiedz się, jak nie podawać pieczarek

jaje cznica.jpg
Fot. Canva/Mizina

Źródło: kuron.com.pl