Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żadne antybiotyki, żadne hormony. To dlatego z kurczaka na patelni wypływa biała piana
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.02.2025 12:49

Żadne antybiotyki, żadne hormony. To dlatego z kurczaka na patelni wypływa biała piana

Smażone mięso z kurczaka na patelni
Fot. Shutterstock/HannaTor

Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Kiedy smażymy go na patelni, często możemy zaobserwować białą plamę, która się pojawia. Czy to oznacza, że z naszym kurczakiem jest coś nie tak? Jest nieświeży? Czy powinniśmy się obawiać tego, że zawiera niebezpiecznie substancje? Odpowiedź może Cię zaskoczyć. 

Popularność dań z kurczakiem.

Dania z kurczakiem są bardzo popularne w Polsce. Przede wszystkim mięso z kurczaka serwuje się najczęściej w postaci różnorodnych kotletów. Dodatkowo jest częstym składnikiem wzbogacającym dania z makaronem, burgery czy też nawet kanapki. Samo mięso z kurczaka jest łakomym kąskiem na rynku.

Krojona pierś z kurczaka
Fot. Shutterstock/Finist4

Co roku tylko w Polsce zabija się około 900 milionów kur, które są hodowane na mięso. Kurczak trafia na nasze talerze w wersji smażone, pieczonej lub gotowanej. Podczas smażenia wydziela się z niego biała piana. Co to może być?

Pierogi kapucyńskie są strzałem w 10. Takiego połączenia nikt by się nie spodziewał

Co oznacza biała piana podczas smażenia kurczaka?

Biała piana, która pojawia się podczas smażenia kurczaka, to nic innego, jak naturalny proces denaturacji białek. Kiedy mięso kurczaka jest wystawione na działanie wysokiej temperatury, jego białka zmieniają swoją strukturę, a w kontakcie z wilgocią tworzy się charakterystyczna piana.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Podobnie dzieje się w przypadku gotowania rosołu, kiedy na jego powierzchni pojawiają się szumowiny. 

Biała piana z kurczaka to nie jest nic złego

Istnieje powszechne, lecz mylne przekonanie, że biała piana na mięsie może być dowodem obecności antybiotyków lub hormonów. W rzeczywistości, w Unii Europejskiej hodowla drobiu jest objęta ścisłymi regulacjami i kontrolami, które mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa dla konsumentów. 

Pierś z kurczaka smażona na patelni
Fot. Canva/Chinnachart Martmoh

Jeśli chcemy sprawdzić, czy nasz kurczak jest świeży, powinniśmy zwrócić uwagę na jego barwę, zapach oraz konsystencję. Świeże mięso charakteryzuje się różową barwą, zwartą strukturą oraz delikatnym zapachem. Jeśli natomiast mięso ma szary kolor, jest lepkie lub wydziela nieprzyjemny aromat, należy je jak najszybciej wyrzucić. 

Surowa pierś z kurczaka
Fot. Canva/Vladimir Mironov

Sprawdź przepis na pierogi z mięsem. Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych