Smakosze.pl Przepisy Zawijam wszystko w papier do pieczenia i wrzucam na patelnię. Ten obiad to hit w moim domu
Fot. YouTube/Lecker schnell

Zawijam wszystko w papier do pieczenia i wrzucam na patelnię. Ten obiad to hit w moim domu

8 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Papier do pieczenia służy nie tylko do przygotowywania ciast. Wykorzystaj ten produkt i z jego pomocą zrób smaczny obiad dla całej rodziny. Wyjdzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Prosty przepis zaskoczy każdego.

Dokonały pomysł na obiad

Obiad jest istotnym posiłkiem w ciągu dnia. Nie tylko dlatego, że dostarcza niezbędnego pożywienia. Pozwala również przy stole spotkać się po całym dniu z najbliższymi i miło spędzić czas. Nieocenione okaże się wtedy smaczne i łatwe w przygotowaniu danie , które będzie smakowało każdemu.

Jednym z nich jest to w postaci kotleta z filetu kurczaka . Od zwykłego kotleta wyróżnia je jednak zupełnie inny sposób przygotowania. O wszystkich szczegółach i potrzebnych produktach dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.

kotlet z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Lecker schnell
Gessler szczerze o swoim wieku, tego nikt się nie spodziewał. „Lubię wprowadzać w błąd”

Kurczak i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kurczak, a dokładnie filet z jego mięsa. Oprócz przypraw i innych produktów niezbędny jest także papier do pieczenia. To dzięki niemu kotlety nie będą tłuste ani zbyt suche. Koniecznie usmaż je właśnie w papierze, a bardzo często będziesz przygotowywać je w ten sposobem. Niezbędne produkty umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Lecker schnell , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula

Przepis na obiad z filetu z kurczaka

Rozpocznij od podzielenia filetu na dwie części. Rozbij je za pomocą tłuczka. Do miski wsyp sól, pieprz, curry oraz czosnek granulowany. Przyprawy zalej oliwą i wymieszaj je na jednolitą marynatę. Następnie natrzyj nią mięso. Pamiętaj, aby zrobić to dokładnie, bo od tego zależy smak dania.

Cebule obierz, a następnie drobno posiekaj w krążki. Rozłóż dwa arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułóż krążki cebuli, a na nich połóż kotleta, który przykryjesz cebulą. Papier złóż na pół, przykryj nim kotleta, a następnie zawiń krawędzie.

Rozgrzej patelnię. Ułóż na niej zawiniątka i smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Kotlety podawaj z ziemniaki i ulubioną surówką. Uważaj, bo danie tak bardzo zachęci rodzinę, że poproszą o dokładkę. Sprawdź, ile lat ma Magda Gessler oraz poznaj składnik, który musi znaleźć się w masie na mielone .

kotlet z kurczaka z cebulą.jpg
Fot. YouTube/Lecker schnell
Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku
Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy