Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.07.2024 12:45

Zetrzyj i dodaj do masy na mielone. Kotlety wyjdą soczyste, jak nigdy wcześniej

mięso mielone
Fot. Canva/victorass88

Kotlety mielone robię według prostego przepisu, a efekt jest wart polecenia. Danie wyróżnia się wyjątkową soczystością. Zawdzięcza ją temu składnikowi, który trafia do masy na mielone. 

Kotlety mielone, czyli smak i soczystość

Przyrządzasz kotlety mielone na obiad? Czasem i ja je robiłam. Jednak efekt nie był taki, jaki sobie życzyłam. Mielone wychodziły dość twarde i brakowało im soczystości. Teraz są takie, jakie być powinny. 

Kotlety wyróżnia niezwykła soczystość i delikatność. Uzyskuję je przez dodanie startej marchewki do masy na mielone. O tym sposobie na pyszny obiad dowiedziałam się z przepisu, który polecam. Poniżej znajdziesz szczegóły tej receptury. 

marchewka
Fot. Canva/marylooo
Młody chłopak dziękuje youtuberowi za uratowanie biznesu rodziców. „Pierwszy raz jedziemy na wakacje"

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pęczki koperku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od obrania i posiekania warzyw. Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dołóż na patelnię do cebuli. Warzywa duś przez 10 minut. Następnie pokrój koperek i przełóż mięso mielone do miski.

Dołóż do niego cebulę z marchewkę, wbij jajka, wsyp bułkę tartą, koperek i przyprawy. Dokładnie połącz składniki. Mięso mielone powinno stać się kleiste. Zwilżoną dłonią formuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. 

Kotlety mielone soczyste jak nigdy dotąd

Tak przyrządzone kotlety mielone podawaj z ziemniakami lub kaszą. Pasuje do nich mizeria, buraczki lub fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą. Kotlety mielone z marchewką są soczyste, delikatne i nie są tak zbite, jak czasem bywa. Dzięki marchewce zyskują luźniejszą strukturę.

Wychodzą pysznie, a pachnący koperek podkręca ich smak. Od dawna tylko tak przyrządzam to danie. Soczyste i pełne smaku cieszy się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jakiego błędu nie popełniać podczas robienia przetworów. Podawaliśmy przepis na puszysty i szybki sernik. 

kotlety mielone
Fot. Canva/zia_shusha

Źródło: olgasmile.com

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem