Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku
Latem fasolka szparagowa często gości na moim stole. Smakuje doskonale dzięki składnikowi, którego używam podczas gotowania tego warzywa. Każdemu polecam sposób babci na pyszną fasolkę szparagową. Dodaj szczyptę i się przekonaj. Wcale nie chodzi o sól.
Fasolka szparagowa, czyli lato na talerzu
Fasolkę szparagową mogłabym jeść na okrągło. Żółtą lubię za delikatny smak, a tę zieloną za nieco bardziej wyrazisty. Gotuję to smaczne warzywo i zwykle podaję z masłem i bułką tartą. Jednak czasem fasolka szparagowa trafia też do zup lub sałatek.
To warzywo gotuję według sposobu mojej babci. Pamiętam ten wyjątkowy smak jeszcze z czasów dzieciństwa. Babcia fasolkę szparagową gotowała nie tylko z solą, ale też z cukrem. To właśnie ten składnik sprawiał, że warzywo znakomicie smakowało. Korzystam z tego sposobu już od lat i każdemu go polecam.
Młody chłopak dziękuje youtuberowi za uratowanie biznesu rodziców. „Pierwszy raz jedziemy na wakacje"Jak ugotować fasolkę z dodatkiem cukru?
Ważne jest, by na każdy kilogram fasolki szparagowej wlać 4 litry wody. Trzeba też wsypać 2 płaskie łyżeczki soli i 2 płaskie łyżeczki cukru. Umytą fasolkę bez ogonków wrzucamy do takiej wody. Używam wrzątku, bo to sprawia, że w fasolce szparagowej zostaje więcej cennych witamin.
Zwykle fasolka gotuje się od 4 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Im bardziej świeża fasolka, tym krócej się gotuje. Warto wiedzieć, że zielona fasolka szparagowa gotuje się trochę dłużej niż żółta. Niektórzy gotują ją znacznie dłużej, bo nawet 20 minut.
Fasolka jak z kuchni babci
Ugotowaną fasolkę należy odcedzić i przelać zimną wodą. Ta czynność zatrzyma proces gotowania. To smaczne warzywo zawiera dużo błonnika i polecane jest osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Jedzenie fasolki szparagowej dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.
Jej działanie jest te korzystne dla układu krążenia. Jedzenie fasolki obniża poziom ciśnienie krwi i zapobiega udarom. Możemy podać ją do mięs, użyć w sałatkach, makaronach i zupach. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynkę z piekarnika. Podawaliśmy przepis na najlepsze ciasto z jabłkami.
Źródło: mojegotowanie.pl