Smakosze.pl Porady Zawsze wrzucam do rosołu kostkę lodu. Koleżanki się dziwiły, teraz robią tak samo
Canva/olejx, Canva/DAPA Images

Zawsze wrzucam do rosołu kostkę lodu. Koleżanki się dziwiły, teraz robią tak samo

8 lipca 2023

Rosół to najbardziej ulubiona zupa Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez rosołu. Jednak, co zrobić by ta pyszna i zdrowa zupa była klarowna? Warto wykorzystać do tego kostki lodu.

Rosół- jedz go na zdrowie

Rosół jest zupą, która porządnie rozgrzewa, syci i wyjątkowo smakuje. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma przeważnie swój własny sposób na przyrządzenie rosołu. Ważny jest odpowiedni wybór mięs i czas gotowania tej zupy. Zależy nam, by rosół wyszedł wyborny.

Powolne gotowanie rosołu powinno zapobiec powstawaniu zmętnień. Jednak mim zo długiego czasu gotowania i naszych starań- zmętnienia powstają. Nie ma co się martwić, bo jest jeden skuteczny sposób na pozbycie się ich. Warto go wykorzystać w swojej kuchni.

Marynuję cukinię i smakuje ona jak ananas. Koleżanki błagają mnie o przepis

Kostki lodu, czyli uratujmy rosół

Jeśli w rosole pozostają zmętnienia- to warto użyć kostek lodu. Ten prosty zabieg sprawi, że zupa błyskawicznie odzyska swoją klarowność. Należy zaznaczyć, że jej smak dzięki temu patentowi- nie zmieni się. Natomiast zmętnienia znikną.

Jak działają kostki lodu na zmętnienia w rosole? Wrzucenie kostek lodu do garnka powoduje nagłe ochłodzenie się zupy. Tłuszcz błyskawicznie oblepi kostkę lodu i zgromadzi się wokół niej. Wystarczy wówczas łatwo usunąć zmętnienia.

To jest ważne, gdy gotujesz rosół

Nigdy nie gotuj rosołu na mięsie zamrożonym. Mięso musi być świeże i jak najlepszej jakości. Z zamrożonych kawałków powstaje więcej szumowin. Takiego problemu nie ma z mięsem, które ma temperaturę pokojową.

Nie wybierajmy do rosołu mięsa zbyt chudego. Trochę tłuszczu jest jak najbardziej wskazane. Tłuszcz wpływa też na smak i aromat rosołu. Powinniśmy też wrzucić mięso do zimnej wody, a nie do wrzątku. Taki zabieg sprawi, że zupa wyjdzie bardziej esencjonalna. Pisaliśmy o sposobie na rosół od Anny Lewandowskiej. Informowaliśmy, jak dawniej przechowywano rosół.

rosół
Canva/Tatiana Volgutova

Źródło: smakosze.pl

Przestałam smażyć jajecznicę na maśle. Teraz smakuje mi o wiele bardziej
Nie do wiary, co Rączka dodaje do zapiekanki. Ten przysmak kocha 90 procent Polaków
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy