Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu "magiczny składnik". Ma przez to piorunujące właściwości

Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu "magiczny składnik". Ma przez to piorunujące właściwości

Rosół Anny Lewandowskiej
canva/Jovanmandic; IG/annalewandowska

Rosół można przygotować na wiele sposobów. Anna Lewandowska stawia na danie inspirowane kuchnią pięciu przemian, której gotowanie jest długie i wymaga dodania wielu składników w odpowiednim momencie. Efekty jednak są warte wysiłku — mieszanka produktów dostarcza szereg cennych wartości odżywczych.
 

Przepis na rosół Anny Lewandowskiej

Danie, które zaproponowała żona znanego piłkarz, a stawia na nogi. Polecane jest przede wszystkim po zwiększonym wysiłku fizycznym lub w chorobie. Choć zrobienie go zajmuje trochę czasu, warto się skusić, bo organizm otrzyma od nas znaczne ilości cennych składników odżywczych takich jak wapń, fosfor, potas czy łatwo przyswajalny kolagen.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • pół łyżeczki tymianku
  • ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku
  • 500 g wołowiny, cielęciny lub dziczyzny
  • 30 ml octu jabłkowego
  • pół łyżeczki kminku

oraz w drugiej „turze”:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól w ilości do smaku
  • pół kurczaka
Czy warto pić herbatę w upały? 1 rodzaj może natychmiast pomóc się ochłodzić

Jak zrobić rosół pięciu przemian? Anna Lewandowska podała przepis

Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym co minutę wrzucamy kolejne składniki z pierwszej listy. Po dodaniu ostatniego, czyli kuminu, gotujemy mieszankę na wolnym ogniu przez 90 minut.

Następnie wrzucamy składniki z drugiej listy — także co minutę. Gdy już w garnku wyląduje kurczak, znów gotujemy przez 1,5 godziny. Na koniec z rosołu wyjmujemy mięso oraz jarzyny. Rosół jest gotowy.

Jak podać rosół kolagenowy?

Anna Lewandowska proponuje serwowanie rosołu z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Będzie jeszcze bardziej sycący i pożywny. Jeśli nie spożywamy zupy w chorobie, warto podkręcić go zieleniną, czyli lubczykiem lub natka pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na rosół. Szczególnie polecamy pełna aromatu wersję bezmięsną. Być może skusi was też elegancki rosół królewski — będzie idealny na uroczysty obiad.

Rosół kolagenowy stawia na nogi.png
canva/Piotr Chalimoniuk

Źródło: hpba