Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nasze babki tak przechowywały rosół. Nigdy nie był kwaśny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.06.2023 10:49

Nasze babki tak przechowywały rosół. Nigdy nie był kwaśny

rosół
Canva/Filippo Carlot

Polacy kochają rosół. Przepisy na przygotowanie tej pysznej i zdrowej zupy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak, co zrobić, by rosół nie skwaśniał? Sposób babć wciąż jest skuteczny. Po prostu to działa!

Rosół- uwielbiana zupa w Polsce

Niedzielny obiad bez rosołu? Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego posiłku bez tej pysznej, rozgrzewającej i zdrowej zupy. Dostarcza nam wielu witamin i doznać smakowych. Podstawą jest odpowiedni wybór mięs i warzyw. Każda pani domu ma własny, sprawdzony sposób na tę lubianą zupę.

Przepisy na rosół bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nasze babki miały sprawdzone patenty kulinarne, które i dziś są skuteczne. Co robić, by rosół się nie zepsuł? Są na to odpowiednie sposoby. Warto z nich skorzystać.

Chcieli zrobić poprawiny. Cena za talerzyk woła o pomstę do nieba

Sposoby na rosół

Babcie były przekonane o tym, że gotowanie rosołu podczas burzy źle się skończy. Zupa skwaśnieje i nie będzie zdatna do spożycia. Faktem jest, że rosół powinno się szybko schować do lodówki. Oczywiście, gdy wystygnie. Jeśli będzie długo stał w temperaturze pokojowej, to może się zepsuć. 

Jeśli rosół już wystygł, a chcielibyśmy dokładkę, to lepiej nie podgrzewać całości w garnku. Lepiej odlać niewielką porcję i ją podgrzać. Rosół zachowa dłużej niezmieniony i świeży smak. Bywa też tak, że rosół zbyt szybko się psuje. Nasze babcie miały na to radę. Cebula i por przyspieszają psucie się zupy.

Patenty babć- skuteczne do dziś

Babcie wyciągały warzywa z rosołu, właśnie po to, by warzywa nie przyspieszyły psucia się zupy. W garnku z bulionem zostawało tylko mięso, które w bulionie zachowywało swój smak. Natomiast po wyjęciu z niego- traciło go. 

Zimą warto garnek z rosołem postawić w chłodne miejsce, nawet na balkon. Następnie chowamy przestudzony rosół do lodówki. Rady naszych babć pozwolą zachować nam pyszny i przede wszystkim świeży smak rosołu. Polecaliśmy przepis Ewy Wachowicz na rosół. Zastanawialiśmy się, że burza ma wpływ na gotowanie rosołu. 

garnek
Canva/olejx

Źródło: smakdnia.pl