Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przestałam smażyć jajecznicę na maśle. Teraz smakuje mi o wiele bardziej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.07.2023 18:33

Przestałam smażyć jajecznicę na maśle. Teraz smakuje mi o wiele bardziej

jajecznica
Canva/dusiowa

Jajecznicę na śniadanie wybiera wiele osób. Smaczna, sycąca i z dodatkiem szczypiorku ma swoich zagorzałych zwolenników. Zrezygnowanie ze smażenia jajecznicy na maśle poprawi jej smak i wyjdzie ci na zdrowie. Warto spróbować innego sposobu na smażenie jajecznicy. 

Jajecznica, czyli idealne śniadanie

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka. Jajecznica często gości na stołach Polaków. To jedne z najbardziej lubianych śniadań, które dostarcza nam wielu składników odżywczych i jest po prostu smaczne. W jajkach znajdziemy witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy D.

 Oprócz tego jajka dostarczą nam sodu, fosforu, potasu, magnezu i miedzi. Smak jajecznicy zależy też od dodatków, jakich dodamy do tego dania. Smażenie też jest tu istotne. Warto zrezygnować z masła i wybrać coś zupełnie innego. 

Zamiast wyrzucać puste butelki, wymień je w Biedronce na pełne. Sieć zachwyciła Polaków

Zrezygnuj ze smażenia na maśle

Masło i jajecznica po prostu do siebie pasują. Tak sądzi wiele osób i zwykle jajecznicę smaży na maśle. Jednak warto zmienić swoje nawyki i jajecznicę przygotować na mleku. Wystarczy wlać pół szklanki mleka na patelnię i wbić jajka. 

Gdy jajka zaczną się ścinać- należy je delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie jajecznica. Możesz też jajka połączyć z mlekiem w miseczce. Wlej je na rozgrzaną patelnię i mieszaj. Jajka w taki sposób należy smażyć na patelni teflonowej, wówczas jajka nie będą do niej przywierać. 

Sposób na lekką i zdrową jajecznicą

Jajecznica przygotowana na mleku będzie miała dużo mniej kalorii niż ta usmażona na maśle. Takie śniadanie będzie się charakteryzować kremową konsystencją i pysznym smakiem. Mleko nada jajecznicy lekkości. Osoby, które dbają o linię- mogą wybrać taki sposób przygotowania jajecznicy.

Innym sposobem na jajka jest przyrządzenie szakszuki. Tu do jajek dodajmy pomidory, bazylię, oregano i czosnek. To pyszna i zdrowa alternatywa dla popularnej jajecznicy. Warto wybrać ją na śniadanie. Pisaliśmy o jajecznicy z wiosennym dodatkiem. Podawaliśmy też przepis na zawijaną jajecznicę od Strzelczyka. 

jajecznica
Canva/milanfoto

Źródło: kuchnia.wp.pl