Nie do wiary, co Rączka dodaje do zapiekanki. Ten przysmak kocha 90 procent Polaków
Kuchnia Remigiusza Rączki zna wielu smakoszy. Ten śląski kucharz proponuje zapiekankę z dodatkiem, który uwielbia większość Polaków. Mowa o kaszance, którą zwykle przysmaża się z cebulką. Jednak tym razem trafi ona do zapiekanki Remigiusza Rączki.
Kaszanka- Polacy ją lubią!
Kaszanka bardzo często gości na stołach Polaków. Popularna jest z patelni z zasmażaną cebulką i z grilla. To lubiany przysmak, który serwuje się podczas letnich spotkań w plenerze z rodziną i znajomymi. Wiele osób wybiera ją też jako danie na sycącą kolację.
Kaszanka zrobiona jest z podrobów i kaszy. Zawiera też krew świni. Ten popularny przysmak zawiera dużo żelaza, które organizm człowieka wykorzystuje do produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie kaszanki zapobiega anemii i wspiera układ odpornościowy. Kucharz Remigiusz Rączka kaszankę dodaje do pysznej zapiekanki.
Magnesy na lodówce szkodzą? Raz na zawsze rozwiązujemy wątpliwościJak przygotować zapiekankę z kaszanką od Remigiusza Rączki?
Składniki:
- 2 bułki do zapiekanek
- 4 kaszanki
- 250 ml passaty pomidorowej
- cebula czerwona
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- 4 ogórki małosolne
- 150 g tartego cheddar
Bułki kroimy wzdłuż, kaszankę pokrojoną na kawałki podsmażamy na patelni. Bułki smarujemy passatą. Kaszankę doprawiamy na patelni przyprawami i dokładnie mieszamy. Kaszankę wykładamy na bułki.
Kroimy czerwoną cebulę i karmelizujemy na patelni. Wykładamy na bułki. Sypiemy tarty cheddar na bułki. Bułki wkładamy do pieca. Po wyjęciu, na wierzch kroimy ogórki małosolne.
Zapiekanki z kaszanką, czyli śląski kawior
Zapiekanki z kaszanką będą smakować dzieciom i dorosłym. Mają wyrazisty smak, który dodatkowo podkreśla kmin rzymski i majeranek. Najważniejszym elementem tych zapiekanek jest kaszanka, która nazywana jest śląskim kawiorem. To tradycyjna śląska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.
To danie będzie idealną propozycją na letnie spotkania w plenerze. Ogórki małosolne jeszcze bardziej podkręcą smak tej smacznej śląskiej zapiekanki. Warto wypróbować przepis Remigiusza Rączki. Pisaliśmy o kaszance z grilla. Podawaliśmy przepis na kaszankę od Ewy Wachowicz.
Źródło: YouTube/@raczkagotuje1081