Zdradził, jak wygląda egzamin na kucharza. Nie do wiary, o czym trzeba pamiętać
Egzamin na kucharza nie jest prosty. Oprócz wykazania się znajomością receptur należy też zaprezentować wiedzę z zakresu przygotowania żywności. W materiale do testu znajdziemy między innymi sekcję poświęconą dobieraniu desek do krojenia. Okazuje się, że każdy typ produktów wymaga innego koloru narzędzia.
Popularne błędy podczas egzaminu czeladniczego
Zakres wiedzy o kulinariach i umiejętności, jakimi należy się wykazać, by zdać egzamin na kucharza, jest obszerny. Jak pokazał mistrz kuchni z Dolnośląskiej Izby Czeladniczej, osoby przystępujące do egzaminu często popełniają proste błędy, które dyskwalifikują je z uzyskania pozytywnego wyniku próby.
Przyszli kucharze zapominają, jak powinien wyglądać właściwy strój osoby pracującej w kuchni, nieodpowiednio planują pracę i układ stanowiska, a także niewłaściwie korzystają ze sprzętu kuchennego. W tej ostatniej kategorii liczy się dobra pamięć i rozpoznawanie kolorów.
Kucharz musi poprawnie korzystać z deski do krojenia
Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż krojenie produktów. Jednak podczas egzaminu czeladniczego znaczenie ma nie tylko technika, ale też zastosowana przez zdającego deska. Jak uchylił rąbka tajemnicy mistrz kuchni, kolor tego sprzętu jest ściśle przypisany do produktu, jaki możemy na nim przygotować.
Ekspert w wideo zbierającym istotne informacje dla przyszłych kucharzy zaprezentował aż 6 sztuk tego sprzętu i opowiedział, jak je zastosować. Wskazał też częste nieprawidłowości występujące podczas przygotowywania dań egzaminacyjnych, podkreślając, na co warto zwrócić uwagę, by już na starcie nie utracić cennych punktów.
Powtarzalność jest ważna dla kucharza
Układanie potraw na talerzu według mistrza kuchni jest tak samo ważne, jak ich jakość. Każda porcja powinna być podobnej wielkości, a prezentacja powinna być nienaganna. Ten aspekt został omówiony na przykładzie, a właściwe podanie posiłków pokazaliśmy na zdjęciu ilustrującym nasz artykuł. Pochodzi ono z wideo, które opublikowała Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania, które musi poznać każdy przyszły kucharz. W tym artykule zdradzamy jak usmażyć perfekcyjnego schabowego z kością . Ten natomiast zdradza tajniki gotowania barszczu czerwonego .
Źróło: YTDolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu