Zero mąki pszennej. Zdrowszą wersję naleśników zrobisz z innego składnika
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Ale niewiele osób wie, że zdrową i bezglutenową wersję rarytasu można przygotować, sięgając po mąkę gryczaną. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne. Będzie pasowało do niejednego farszu. Przetestujcie ten przepis choć raz, a z pewnością jeszcze do niego wrócicie.
W przygotowaniu naleśników od wyboru dodatków ważniejsze jest dobrze przyrządzone ciasto. Zamieniając mąkę pszenną na gryczaną, uzyskamy nieco inne, ale też zadowalające efekty. Gryka zaś jest ziarnem zdrowszym niż pszenica i korzystnie wpływa na układ trawienny, jednocześnie dostarczając więcej białka. Jednym słowem warto się skusić.
Przepis na wyśmienite naleśniki gryczane
Składniki:
-
4 jaja
-
500 ml mleka lub napoju sojowego
-
200 g mąki gryczanej
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić naleśniki gryczane? Zapomnicie, że używaliście mąki pszennej
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając masę przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wbijamy jaja , a po uzyskaniu gładkiej masy, odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy niewielką porcję oleju . Mieszamy ciasto i porcjami smażymy. Moc palnika ustawiamy na średnią i delikatnie rumienimy placki. Gotowe naleśniki serwujemy z wybranymi dodatkami np. konfiturą śliwkową.
Wskazówki dotyczące przyrządzania naleśników gryczanych
-
Mąkę gryczaną możecie przygotować samodzielnie. Wystarczy zmielić niepaloną kaszę gryczaną.
-
Jeśli chcecie, aby naleśniki były wegańskie, użyjcie napoju sojowego i zamieńcie jajka na kleik z siemienia lnianego. Na jedną sztukę kurzego nabiału przypada 1 łyżka mielonego ziarna zalana 3 łyżkami wrzątku. Mieszankę moczymy przez 5 minut.
-
Chcąc podać naleśniki na słodko, warto wsypać do masy 1-2 łyżeczki cukru. Jednocześnie nie pomijamy soli — ona balansuje smaki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Polecamy słodką wersję budyniową , która fantastycznie smakuje z serkiem waniliowym czy czekoladowym. Być może skusi was też wytrawna kompozycja ze szpinakiem i twarogiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Takich kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś. W roli głównej uwielbiana świąteczna ryba
-
Zapomnij o pierogach ruskich. Góralska wersja bije je na głowę. Spróbujesz i nam podziękujesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama