Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o pierogach ruskich. Góralska wersja bije je na głowę. Spróbujesz i nam podziękujesz
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.12.2022 13:45

Zapomnij o pierogach ruskich. Góralska wersja bije je na głowę. Spróbujesz i nam podziękujesz

pierogi po góralsku
Canva / lauraag

Polacy ukochali smak ruskich pierogów. Nawet to pyszne danie da się jednak przebić. Jeśli lubisz ruskie, to pokochasz smak pierogów po góralsku. Swoją niezwykłą nutę zawdzięczają dodatkowi wędzonego oscypka.

Zaskakujące pierogi po góralsku sprawdzą się przy wielu okazjach. Można zrobić je na codzienny obiad lub uświetnić nimi świąteczny stół. Przygotowanie smakowitego farszu jest przy tym banalnie proste. Wystarczą do tego dosłownie 3 składniki.

Przepis na wyjątkowe pierogi po góralsku

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków

  • ok. 500 g sera typu oscypek (lub innego wędzonego sera)

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżeczki oleju

  • 1 jajko

  • odrobina soli

Smakowite pierogi po góralsku krok po kroku

Cebulę do pierogów po góralsku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij na nim warzywo. Odstaw na bok do przestudzenia.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Oba składniki na pierogi po góralsku wymieszaj ze sobą, dołóż również podsmażoną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto na pierogi po góralsku. Mąkę z odrobiną soli przesiej do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki i wyrób całość na gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto rozwałkuj cienko, a następnie za pomocą szklanki wycinaj z niego niewielkie krążki. Na każdy z nich nakładaj łyżeczkę farszu do pierogów po góralsku i zaklejaj brzegi.

Pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie z kapką oleju. Wyławiaj po ok. 2 minutach od wypłynięcia. Pomysłową wersję ruskich pierogów pokazaliśmy w tym przepisie. Monika Mrozowska znalazła własny smakowity sposób na farsz.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: