Takich kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś. W roli głównej uwielbiana świąteczna ryba
Rybę na świąteczną wieczerzę przygotowuje się na milion sposobów. Czy próbowaliście jednak kiedyś kotletów mielonych z karpia? Aromatyczne mięso z dodatkiem czosnku i cebuli zachwyca wyrazistym smakiem. Pomysłowe danie wprawi Twoich najbliższych w osłupienie.
Przygotowanie kotletów mielonych z karpia niewiele różni się od przyrządzenia ich wieprzowego odpowiednika. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest nawet prostsze. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się maszynka do mielenia. Jeśli jej jednak nie posiadasz, możesz drobniutko posiekać wszystkie składniki.
Przepis na smakowite kotlety mielone z karpia
Składniki:
1 kg filetów z karpia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak usmażyć kotlety mielone z karpia w sam raz na święta?
Kajzerkę do kotletów mielonych z karpia namocz w mleku. Filety oczyść, a cebulę i czosnek obierz z łupin. Bułkę tartą wymieszaj z mąką w proporcji 1:1.
Mięso z karpia zmiel w maszynce na zmianę z cebulą i czosnkiem. Do powstałej masy dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodaj jajko i dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszaj składniki.
Z otrzymanej masy formuj kotlety mielone z karpia. Każdy z nich obtocz w bułce wymieszanej z mąką. Kotlety mielone z karpia smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Potrawa najlepiej smakuje podana od razu po zdjęciu z patelni. Smażenie tradycyjnego karpia nie ma przed nami tajemnic. Magda Gessler przyrządza tę rybę, jak nikt inny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Masz kiełbasę, ziemniaki i cebulę? Zrobisz z nich wyżerkę dla całej rodziny
Sięgnij po jeden produkt. W mig pozbędziesz się nawet najmniejszych ości ze śledzi
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama