Smakosze.pl Porady Zdrowsze jest mięso pieczone czy gotowane? Mało kto potrafi podać właściwą odpowiedź
Canva/@Bru-nO z Pixabay

Zdrowsze jest mięso pieczone czy gotowane? Mało kto potrafi podać właściwą odpowiedź

15 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chcesz jeść mięso zdrowo i smacznie? Warto wiedzieć, która metoda obróbki cieplnej jest najodpowiedniejsza. Gotowanie, pieczenie, a może jeszcze coś innego? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły na ten temat.

Zdrowie jest najważniejsze

Każdy z nas martwi się o zdrowie. Przecież chcemy jak najdłużej żyć w pełni sił. Nic więc dziwnego, że szukamy sposobów, aby takie życie sobie zapewnić. Wtedy pojawiają się pytania, czy to jaki tryb życia prowadzę i czy to, co jem, jest zdrowe?

Zaczynamy wtedy dochodzić do wielu ciekawych kwestii. Jedną z nich jest właśnie ta, która dotyczy przygotowywania mięsa. Czy zdrowsze jest jego gotowanie, czy duszenie? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

gotowanie.jpg
Canva/@RDNE Stock project
Wbij widelec w pomidora i ustaw nad kuchenką. Po kilkunastu sekundach nie uwierzysz własnym oczom

Gotowanie a duszenie

Uznaje się, że gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania składników. Nie dziwią nas już warzywa na parze, ale mięso? Tak, je również da się przyrządzić tą metodą. Zachowuje się przy tym znacznie więcej witamin i substancji odżywczych zawartych w mięsie . To zdecydowanie najbardziej korzystna opcja na jego przygotowanie.

Interesującą metodą jest duszenie . Jest to w pewien sposób połączenie gotowania i smażenia. Ale czy jest zdrowe ? Z całą pewnością podczas duszenia  używamy mniej tłuszczu, co sprawia, że jest lepiej, niż w przypadku samego smażenia , ale mimo wszystko są lepsze sposoby.

Smażyć, czy piec mięso?

Smażenie to najpopularniejsza metoda, ale też nie najzdrowsza . Niestety wszyscy kochamy smażone kotlety i nie łatwo będzie z nich zrezygnować. Dla zdrowia jednak warto na jakiś czas odstawić smażone mięso . Szkodliwość tej metody polega na tym, że podczas smażenia traci się cenne witaminy, a mięso wchłania sporo tłuszczu .

Świetnym sposobem zastępczym na przyrządzenie mięsa jest pieczenie . Robiąc to, w naczyniu żaroodpornym piecze się tak naprawdę we własnym sosie. To gwarantuje, że upieczone mięso będzie niezwykle soczyste i kruche, że rozpływa się w ustach . Łatwo jednak przesadzić z temperaturę, co doprowadzi do rozpadu wielu składników odżywczych.

Ten sposób jest tak samo zdrowy i pożyteczny dla naszego organizmu jak gotowanie na parze . W jednym i drugim przypadku zachowujemy w mięsie nie tylko cenne składniki, ale i smak . Sprawdź, jak zrobić  domową mozzarellę oraz jak zrobić ciasteczka, które zachwycą nawet twoją teściową .

pieczenie.jpg
Canva/@Aleksandr Potapov
Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w mig
Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy