Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.01.2024 12:40

Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa

rogaliki
Canva/LukeLuke68

Czy lubisz rogaliki? Jeśli tak, to polecam wyjątkowy przepis. Dzięki niemu zrobisz rogaliki z dodatkiem, który może wywołać pewne zdziwienie. Takie smakołyki możesz śmiało podać nawet do obiadu. 

Rogaliki, czyli nie tylko słodki przysmak

Rogaliki kojarzą się ze smakołykiem, który podaje się na deser. Kruche, delikatne ciasto i owocowy środek lubi każdy smakosz. Jednak jeśli i ty lubisz rogaliki, to mam dla ciebie wyjątkowy przepis. 

Nie znajdziesz w nim słodyczy, a szpinak i ser feta. Możesz jednak nadziać je dowolnymi wytrawnymi dodatkami. Tajemnicą rogalików jest zaś ciasto, które robię z najzwyczajniejszych ziemniaków. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, a rodzina będzie zachwycona.

ziemniaki.jpg
Canva / Traci L Smith's Images
Oto najbardziej puszyste ciasto. Robię je tylko z kilku składników

Jak zrobić rogaliki z mąki ziemniaczanej?

Składniki na ciasto:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 szklanki mąki
  • ½ kostki masła (100 g)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • ziarna sezamu

Składniki na farsz:

  • 100 g sera feta
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie rogalików zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Zostaw je do ostygnięcia. W tym czasie zrób farsz, więc do miski wrzuć ser feta, rozmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj składniki. Powinna powstać gładka masa. Teraz zajmij się robieniem ciasta. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia,  piekarnik włącz na 200 stopni. Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę, wbij jajko i wlej przestudzone roztopione masło. 

Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Ciasto zagnieć i podziel na 2 części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozwałkuj i podziel na 12 trójkątów.

Te rogaliki podaj na obiad

Na każdy trójkąt nakładaj łyżeczkę farszu i zwijaj w rulon. Dociśnij boki, by farsz nie wyszedł. Rogaliki ułóż na blasze. W misce rozmieszaj 2 żółtka i posmaruj nimi rogaliki. Wierzch posyp ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Po upływie tego czasu możesz podawać rogaliki. Sprawdzą się do dań mięsnych na obiad. Są kruche i mają wyrazisty w smaku farsz. Będą smakować całej rodzinie. 

Zaskocz najbliższych tymi warzywnymi ciasteczkami. Ten fakt na temat jajek potrafi zaskoczyć.

rogalik.jpg
Canva / molka