Zdrowsze niż miód, jedz 2 łyżeczki dziennie. Szybko wzmocnisz odporność
Zimą szczególnie zależy nam, by uchronić się przed infekcjami. Jak wzmocnić odporność? Jest na to skuteczny sposób. Trzeba sięgnąć po produkt, który jest nawet bardziej wartościowy od tak lubianego miodu.
Pyłek pszczeli na odporność
Musimy przyznać, że zima nas nie rozpieszcza. Niskie temperatury, porywisty wiatr i przenikliwy chłód. Takie warunki sprawiają, że łatwo zachorować . Infekcje są prawdziwą zmorą, która dokucza wielu osobom i wyłącza z codziennego życia. Warto wzmocnić odporność, by uchronić się przed chorobami.
Często sięgamy po miód , który jest skarbnicą witamin i niezwykle cenionym produktem. Jednak warto sięgnąć też po pyłek pszczeli. Jest on nawet bardziej wartościowy od miodu . Pyłek pszczeli zawiera białko, polisacharydy, polifenole, lipidy, minerały i witaminy . Tak bogaty skład sprawia, że jest jednym z najbardziej odżywczych produktów wytwarzanych przez pszczoły.
Właściwości pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli, zwany też kwiatowym, jest zbierany przez pszczoły z maku, łubinu i kukurydzy. Później w ulach jest przetwarzany w procesie fermentacji beztlenowej . Wówczas powstaje pierzga, która jest podstawowym źródłem białka dla pszczół. 2 lata temu opublikowano wyniki badań w czasopiśmie “Nutrients”.
Okazało się, że pyłek pszczeli chroni przed cukrzycą, nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Pyłek pszczeli zawiera aż 32 aminokwasy . Dostarcza witamin B, C, E oraz żelaza, wapnia i magnezu. Ten naturalny produkt skutecznie też rozprawia się z wolnymi rodnikami. Mogą one uszkadzać komórki i osłabiać układ odpornościowy.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Warto podkreślić, że 100 g pyłku pszczelego dostarcza nam aż 20 g białka. Dlatego koniecznie trzeba to wykorzystać w naszej diecie . Pyłek pszczeli należy spożywać regularnie. Można zacząć od 1 łyżeczki dziennie. Jak przyjmować ten produkt?
Można przyjmować go na surowo w postaci kuleczek lub rozpuścić w letniej wodzie. Po pewnym czasie można zwiększyć dawkę i przyjmować 2-4 łyżeczki dziennie . Pyłek pszczeli ma nieco ziemisty smak. Doskonale wzmocni odporność zimą. Produkt kosztuje 15-20 zł za 100 g. Pisaliśmy, dlaczego nie warto zbierać szumowin z rosołu . Informowaliśmy o produkcie, który jest zakazany w Polsce, ale w USA wciąż dodawany do chleba.