Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > W Polsce zakazany, a w USA dodają go do chleba. Żaden składnik nie budzi tylu emocji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.01.2025 20:11

W Polsce zakazany, a w USA dodają go do chleba. Żaden składnik nie budzi tylu emocji

chleb
Fot. Canva/Vitalij Sova

Wszyscy lubimy pulchne pieczywo. Dawniej, by uzyskać efekt puszystości, do chleba dodawano bromian potasu. Aż trudno uwierzyć w Stanach Zjednoczonych nadal jest on stosowany jako ulepszacz żywności. Polska już o nim zapomniała.

Bromian potasu w chlebie

Bromian potasu jest to nieorganiczny związek chemiczny, który kiedyś był stosowany jak ulepszacz żywności. Przyspieszał dojrzewanie mąki i był środkiem bielącym. Używano go również w procesie słodowania piwa i w produkcji pewnych gatunków sera. Jednak bromian potas robił też furorę we fryzjerstwie.

Ten związek chemiczny używano w płynie do trwałej ondulacji na zimno. Oprócz tego bromian potasu używano do produkcji petard. Ten środek ma postać krystalicznego proszku, nie ma smaku i zapachu. Jak to możliwe, że związek, który jest składnikiem petard, trafiał też do chleba? Bromian potasu doskonale wpływał na wyrastanie ciasta

chleb
Fot. Canva
Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak nowe

Świat rezygnuje z bromianu potasu

Aktualnie bromian potasu jest przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za substancję rakotwórczą kategorii 2B. Co to oznacza? Prawdopodobnie jest ona rakotwórcza dla ludzi. W 1992 roku WHO zakazało stosowania tego środka jako dodatku do żywności

Na terenie Unii Europejskiej nie można z niego korzystać. Dlatego i w Polsce nie wykorzystuje się bromianu potasu do produkcji mąki. Również od 1994 roku bromian potasu jest zakazany w Kanadzie, a od 2001 w Sri Lance. 4 lata później podobny zakaz wprowadzono w Chinach. Bromianu potasu nie można używać do produkcji żywności w Nigerii i Brazylii.

Bromian potasu w Stanach Zjednoczonych

Niestety ten rakotwórczy środek wciąż może być używany do produkcji żywności w Stanach Zjednoczonych. Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) dopuszczalny poziom bromianów w pełnej mące pszennej powinien być niższy niż 75 mg/kg. 

Natomiast w białej mące pszennej dopuszczalny poziom ma być niższy niż 50 mg/kg. Bromian potasu nie został zakazany. Jednak już od 1991 roku FDA zachęca piekarzy do dobrowolnej rezygnacji z używanie tego związku chemicznego. W Kalifornii pieczywo, które zawiera bromian potasu, musi być oznakowane. Pisaliśmy o zupie z soczewicy na odchudzanie. Informowaliśmy o najnowszych wieściach od Tomasza Jakubiaka

chleb
Fot. Canva

Źródło: zielona.interia.pl