Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Wachowicz na schab ze śliwką i orzechami jest już kultowy. Robię go co niedziela
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.01.2025 22:00

Przepis Wachowicz na schab ze śliwką i orzechami jest już kultowy. Robię go co niedziela

schab ze śliwką
Fot. Canva, Facebook/Ewa Wachowicz

Jaki obiad na niedzielę będzie smakował całej rodzinie? To wyśmienity schab ze śliwką. Przepis Ewy Wachowicz zapewnia znakomity efekt na talerzu. Smak i aromat tego dania sprawia, że ślinka aż cieknie. 

Obiad na niedzielę, czyli schab ze śliwką

Jeśli zastanawiasz się, co ugotować na obiad na niedzielę, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Gwiazda programów kulinarnych i znana restauratorka poleca recepturę na schab ze śliwką. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. Z dodatkiem śliwek suszonych i orzechów włoskich danie wychodzi po prostu wybornie.

Dlatego warto sięgnąć po recepturę od Ewy Wachowicz. Dzięki temu przepisowi krok po kroku przygotujesz obiad na niedzielę, który zrobi wrażenie na całej rodzinie. Schab ze śliwką zachwyci smakiem i dosłownie rozpłynie się w ustach. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis. 

schab ze śliwką
Fot. Canva/arfo
Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina Jędrusik

Jak przygotować schab ze śliwką z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • sok z cytryny
  • 15 dag śliwek suszonych
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia

Przygotowanie schabu ze śliwką zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Schab oprósz solą i pieprzem. Natrzyj majerankiem i skrop sokiem z cytryny. Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Suszone śliwki zalej wodą i odstaw na całą noc.

Następnego dnia podgotuj śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odsącz, wystudzić, ale nie wylewaj wywaru. Śliwki pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Gdy wystygną, połącz ze śliwkami. Dodaj żółtko, sól i pieprz. Składniki wymieszaj. 

Schab ze śliwką kusi smakiem

Schab natnij wzdłuż do połowy głębokości. Jednak mięsa nie nacinaj do końca. Musi powstać kieszonka, do której włożyć farsz. Mięso obwiąż dratwą i obsmaż na patelni. Potem przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową.

 Mięso podlej wywarem  śliwkowym i zawiń w folię. Schab ze śliwką piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upływie tego czasu odwiń folię, by mięso się zarumieniło. Piecz jeszcze 20 minut. Schab ze śliwką podawaj z ziemniakami. Pisaliśmy o tym, kiedy najlepiej solić wodę na ziemniaki. Polecaliśmy przepis na smaczny zapiekany makaron na obiad. 

schab ze śliwką
Fot. Canva/Ccat82

Źródło: ewawachowicz.pl