Przepis Wachowicz na schab ze śliwką i orzechami jest już kultowy. Robię go co niedziela
Jaki obiad na niedzielę będzie smakował całej rodzinie? To wyśmienity schab ze śliwką. Przepis Ewy Wachowicz zapewnia znakomity efekt na talerzu. Smak i aromat tego dania sprawia, że ślinka aż cieknie.
Obiad na niedzielę, czyli schab ze śliwką
Jeśli zastanawiasz się, co ugotować na obiad na niedzielę, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Gwiazda programów kulinarnych i znana restauratorka poleca recepturę na schab ze śliwką. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste. Z dodatkiem śliwek suszonych i orzechów włoskich danie wychodzi po prostu wybornie.
Dlatego warto sięgnąć po recepturę od Ewy Wachowicz. Dzięki temu przepisowi krok po kroku przygotujesz obiad na niedzielę, który zrobi wrażenie na całej rodzinie. Schab ze śliwką zachwyci smakiem i dosłownie rozpłynie się w ustach. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis.
Lata temu ta sałatka królowała na stołach. Przepis stworzyła sama Kalina JędrusikJak przygotować schab ze śliwką z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- sok z cytryny
- 15 dag śliwek suszonych
- 10 dag orzechów włoskich
- 1 żółtko
- olej do smażenia
Przygotowanie schabu ze śliwką zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Schab oprósz solą i pieprzem. Natrzyj majerankiem i skrop sokiem z cytryny. Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Suszone śliwki zalej wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia podgotuj śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odsącz, wystudzić, ale nie wylewaj wywaru. Śliwki pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Gdy wystygną, połącz ze śliwkami. Dodaj żółtko, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
Schab ze śliwką kusi smakiem
Schab natnij wzdłuż do połowy głębokości. Jednak mięsa nie nacinaj do końca. Musi powstać kieszonka, do której włożyć farsz. Mięso obwiąż dratwą i obsmaż na patelni. Potem przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową.
Mięso podlej wywarem śliwkowym i zawiń w folię. Schab ze śliwką piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upływie tego czasu odwiń folię, by mięso się zarumieniło. Piecz jeszcze 20 minut. Schab ze śliwką podawaj z ziemniakami. Pisaliśmy o tym, kiedy najlepiej solić wodę na ziemniaki. Polecaliśmy przepis na smaczny zapiekany makaron na obiad.
Źródło: ewawachowicz.pl