Zagotuj mleko w garnku i wsyp łyżeczkę papryki. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Najlepsze przepisy to te najprostsze. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, co może przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej znajdziesz idealny przekład takiej właśnie receptury. Wystarczy pełnotłuste mleko i kilka prostych dodatków.
Ser z kupnego mleka
Na półkach naszych sklepów stoją obok siebie butelki i kartony mleka o różnych właściwościach. Nie znajdziemy tam oczywiście mleka prosto od krowy – choć i to da się przecież kupić na wsi. Jednak sklepowe mleka różnią się od siebie sposobem utrwalenia. Z niektórych z nich da się zrobić ser.
Szukamy więc na półkach mleka, które nie jest pasteryzowane w ultrawysokiej temperaturze. Dobre powinno być mleko mikrofiltrowane. Jest ono pasteryzowane w temperaturze ok. 72 stopni i nie traci zbyt wiele wartości odżywczych. Generalnie, im krótszy termin przydatności do spożycia, tym lepsze mleko – w tym lepsze jako surowiec na ser.
Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak noweDomowy ser biały
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pyszne na stole. Na litr mleka użyte tam jest ok. 40 ml soku z cytryny. Jeśli owoce są mniej kwasowe, można dodać tego soku nieco więcej.
Składniki
- 1 litr mleka
- 40-60 ml soku z cytryny
- 2-3 łyżki papryki wędzonej
- Sól
Ser paprykowy
Mleko wlewamy do garnka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Podczas podgrzewania dodajemy szczyptę soli i paprykę i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy do niego sok z cytryny.
Mleko zacznie gęstnieć i rozwarstwiać się. Kiedy w środku utworzą się grudki, zawartość garnka odcedzamy przez sitko wyłożone chustą serowarską. Dociskamy, by pozbyć się całej serwatki.
Dobrze ugniecioną w sitku masę nakrywamy płaskim talerzykiem i dociskamy czymś ciężkim. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie mamy gotowy biały ser.
Wypróbuj też przepisy na szakszukę Heni i tradycyjne domowe pączki.