Zdrowsze są truskawki czy czereśnie? Odpowiedź będzie zaskoczeniem dla większosci osób
Wielu zapyta: po co w ogóle porównywać czereśnie z truskawkami? Nie można jeść jednego i drugiego? Cóż, dla osoby o w pełni sprawnym metabolizmie pewnie jest to dobra odpowiedź. Jednak czy osoby, którym nie jest wszystko jedno, powinny wybierać jedne czy drugie?
Truskawki a zdrowie
W maju sezon na truskawki dopiero się rozkręca , a czereśnie jeszcze czekają na swoją kolej. Oznacza to, że tymi pierwszymi cieszyć się będziemy dłużej i możemy zjeść ich więcej. Tylko – z punktu widzenia diety – czy warto? Wygląda na to, że tak.
Truskawki są nie tylko źródłem pysznego smaku, lecz także cennych składników odżywczych. Wymienić tu warto choćby mikroelementy: mangan i potas oraz kwas foliowy . Jednak truskawki są też chwalone jako źródło błonnika pokarmowego. Świetnie nadają się też jako składnik wielu potraw, nie tylko słodkich, lecz także np. sałatek. Warto dodać, że jadalne są także – i bogate w przeciwutleniacze – szypułki truskawek, które można ususzyć i wypić z herbatą albo posiekać i dodać do sałatki.
Truskawki cechuje też niezwykle wysoka zawartość wody. Sprawia to, że mają nie więcej niż 35 kalorii w stu gramach , a są przy tym mocno sycące. Są więc sprzymierzeńcem diety odchudzającej. Nieco – ale tylko nieco – gorzej z dietą opartą na niskim indeksie glikemicznym. Ten u truskawek wynosi 41.
Czy czereśnie są zdrowe?
To dużo czy mało? W liczbach bezwzględnych niedużo i jest mało prawdopodobne, że po zjedzeniu porcji poziom glukozy we krwi wystrzeli nam w górę i spowoduje pogorszone samopoczucie. Jednak dość dużo w porównaniu do czereśni, które, o dziwo, mają IG równe 22. Oznacza to, że garstkę mogą zjeść nawet diabetycy. Zwłaszcza że czereśnie również warto jeść: również mają przeciwutleniacze i cechuje jej działanie przeciwzapalne, a także regulują stężenie cholesterolu we krwi .
Co ciekawe, choć czereśnie wydają się słodsze, ich kaloryczność nie jest o wiele wyższa niż truskawek. Sto gram tych owoców to ok. 50 kalorii. Dodajmy do tego zawartość potasu, błonnika, a także witaminy A. I jeszcze to, że czereśnie zawierają najwięcej spośród uprawianych w Polsce owoców kwasu asparaginowego, czyli aminokwasu pomocnego w walce ze stanami wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Truskawki czy czereśnie?
Nie ma więc jednoznacznego wskazania w walce czereśni z truskawkami . Oba te gatunki owoców mają niską kaloryczność i indeks glikemiczny, jeden jest na prowadzeniu pod względem tego pierwszego parametru, drugi – tego drugiego. Oba są też pyszne, choć truskawki – występujące w różnych odmianach, mniej i bardziej słodkich – wydają się mieć więcej zastosowań kulinarnych.
Czereśnie mają w Polsce krótki sezon, a wczesnomajowe przymrozki w 2024 roku sprawiają, że plony zapowiadają się rekordowo niskie . Jest więc możliwość, że pozostaną w tym roku raczej chwilową przyjemnością. Truskawki nie są tak bardzo zagrożone. Łapmy je więc – do musów, koktajli i ciast, a także do sałatek ze szparagami i octem balsamicznym i wielu innych bardziej wytrawnych potraw.
Wypróbuj przepisy na domowe ogórki konserwowe i ciasto malinowa chmurka .